ברכת המזון מקוצרת לשעת הדחק גדול מאוד

שאלה:

הבאתי לאיזה ילד בן 14 לאכול מסורתי דתי , והוא נטל ידים ובירך על הלחם אבל ממש לא היה לו עצבים לברך ברכת המזון , זה היה נראה לו ממש ארוך
מה הייתי יכול כן לשכנע אותו שיגיד ובזה ייצא ידי חובה מינמלית,
וכן האם יכולתיי(בצום) לברך עבורו רק כדי להוציא אותו ידי חובה במידה ואם לא הוא פשוט לא יברך.

בסוף אמרתי לו שיקרא את הברכה הראשונה עד נודה
ואז ובנה ירושלים עד אמן
ואז את הברכה לעד הקל אבינו וכו' עד הרחמן בלי הרחמן
ועושה שלום

תודה רבה לרב המשיב

תשובה:

שלום וברכה

למעשה שלושת הברכות הראשונות מחוייבות מן התוה וכל שלא הזכיר ברית ותורה לא יצא ידי חובה.

יש סידורים שהביאו נוסח מקוצר דלהלן לשעת הדחק גדולה מאוד [מקורו בס' עבודת הקודש], חלילה כמובן לסמוך על זה למי שאינו דחוק ממש ממש [וראה נוסח יותר מורחב קת ונראה ראוי יותר, בסידור איש מצליח, רק אין לי אפשרות להעתיקו כאן].

א. ברכת הזן

בריך רחמנא מרן מלכא דעלמא, מריה דהאי פתא, בריך רחמנא דזן לכולא.

ב. ברכת הארץ

נוֹדֶה לְּךָ, יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ עַל שֶׁהִנְחַלְתָּ לַאֲבֹתֵינוּ אֶרֶץ חֶמְדָּה טוֹבָה וּרְחָבָה, בְּרִית וְתוֹרָה, ולחם לשובע, בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמָּזוֹן.

ג. ברכת בונה ירושלים

רַחֶם יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ, עָלֵינוּ וְעַל יִשְׂרָאֵל עַמָּךְ, וְעַל יְרוּשָׁלַיִם עִירָךְ, וְעַל מַלְכוּת בֵּית דָּוִד מְשִׁיחָךְ,

וְתִבְנֶה יְרוּשָׁלַיִם עִירָךְ בִּמְהֵרָה בְיָמֵינוּ. בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה בּוֹנֵה יְרוּשָׁלָיִם. אָמֵן.

ד. ברכת הטוב והמיטיב

בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, לָעַד הָאֵל אָבִינוּ, מַלְכֵּנוּ, הַמֶּלֶךְ הַטּוֹב וְהַמֵּטִיב לַכּל, שֶׁבְּכָל יוֹם וָיוֹם הוּא הֵיטִיב לָנוּ, הוּא מֵיטִיב לָנוּ, הוּא יֵיטִיב לָנוּ, הוּא גְמָלָנוּ, הוּא גוֹמְלֵנוּ, הוּא יִגְמְלֵנוּ לָעַד, חֵן וָחֶסֶד וְרַחֲמִים וריווח וְהַצָּלָה וְכָל-טוֹב, וְהוּא יְזַכֵּנוּ לִימוֹת הַמָּשִׁיחַ.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מעניין שהברכה הראשונה היא בארמית ואילו הברכה הרביעית מוזכרת בה ימות המשיח מה שלא נמצא בברכה הרגילה. ידוע לרבנים את הסיבה לכך?