לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פחית שנמצאה במכונת

שאלה:

תלמידי הכיתה מצאו 3 פחיות קוקה קולה בתוך מכונת פחיות (בפתח שמשם מוציאים את הפחיות לאחר שהן נופלות מלמעלה) באיזור חרדי
כנראה שמישהו קנה וזה לא ירד למטה מיד והוא כבר הלך
מה דין הפחיות הא"ש או ח"ל (לבעל המכונה/ לפרסם מודעה)?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הפחיות שנמצאו בפתח שמקבלים את הפחיות, הרי זה שייך למוצא.

בהצלחה.

מקורות:

הפחיות לא שייכות לבעל המכונה – מיד ששילמו על הפחיות ויוצאים החוצה המוכר מסלק את עצמו מהפחית. ולכן אין להחזיר למוכר.

אין חובה להכריז ולברר מי הקונה כיון שדינו כמציאה שאין בה סימן, והמקום לא מהווה סימן כיון שיש עוד הרבה אנשים שקונים פחיות.

בנוסף, יש לדון בקונה ששילם על פחית והפחית לא נפלה רק לאחר זמן שילד הגיע ושיחק במכונה, שהקונה לא זכה בפחית, כיון שלא עשה בה משיכה, וכסף אינו קונה, והמוכר הוציא מרשותו את הפחית, ודינו כישראל ששילם לגוי עבור קרקע שהגוי מפקיר את הקרקע מיד שמקבל את הכסף, ולכן כל אדם יכול לזכות בקרקע, כמבואר בשו"ע סימן קצד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. יש פה נתון נוסף שצריך לקחת בחשבון
    מכונת פחיות לא יכולה להוציא יותר מפחית אחת בכל פעולה
    כלומר: אם אני רוצה 3 פחיות, ואני מכניס לדוגמא 20 ש"ח. אני אקבל פחית אחת + עודף ואני צריך לחזור על הפעולה פעמיים
    לפי זה נראה שהפחיות שנמצאו בפתח למטה הגיעו לשם בגלל תקלה במכונה ויתכן שאדם אחד קנה פחית אחת ונפלו 4 והוא לקח את שלו, כסבור שנפלה רק אחת
    או שילדים בעטו במכונה והפחיות נפלו .
    האם גם במקרה כזה אפשר לומר שבעל המכונה סילק עצמו מהפחיות?
    תודה רבה וישר כח

  2. אולי שלושה קנו ולא יצא להם פחית. וכיון שנמצא במקום שיד אדם מגעת ואין זה משתמר ואולי שייך לקונים אין חובת השבה.