ברכת המזון מדאורייתא או מדברי חכמים?

שאלה:

האם ברכת המזון היא תקנת חכמים? האם נוסח ברכת המזון הוא תקנת חכמים?

תשובה:

שלום וברכה

עצם חיוב ברכת המזון למי שאכל ושבע, הוא מהתורה, שנאמר ואכלת ושבעת וברכת. חיוב זה כולל את שלושת הברכות הראשונות, ברכה רביעית – הטוב והמיטיב – היא מדרבנן. נוסח הברכה נתקן בשלבים, כמו שאמרו בגמרא בברכות מח ע"ב:

"משה תקן לישראל ברכת הזן בשעה שירד להם מן, יהושע תקן להם ברכת הארץ כיון שנכנסו לארץ, דוד ושלמה תקנו בונה ירושלים. דוד תקן על ישראל עמך ועל ירושלים עירך, ושלמה תקן על הבית הגדול והקדוש, הטוב והמטיב ביבנה תקנוה כנגד הרוגי ביתר. דאמר רב מתנא: אותו היום שניתנו הרוגי ביתר לקבורה תקנו ביבנה הטוב והמטיב, הטוב – שלא הסריחו, והמטיב – שניתנו לקבורה".

מקורות:

ראה משנה ברורה וביאור הלכה בסוף סימן קפד.