כיסוי הסיר על הפלטה – הטמנה במקצת

שאלה:

שלום וברכה.
אשתי רוצה לכסות עם מגבת או שמיכה שקונים בחנות לכיסוי הסירים את הסיר שנמצא על הפלטה.
1. מתי היא יכולה לשים את זה?
2. ממתי היא חייבת לשים את זה?
3. איך היא מכסה את זה הכי נכון לפי ההלכה?
4. אם היא מורידה, האם יכולה להחזיר ?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הכיסוי הוא רק מלמעלה, זה נחשב "הטמנה במקצת" שנחלקו בה הפוסקים אם נחשבת הטמנה, בני אשכנז הקלו בזה כידוע, וראה אור לציון ח"ב פרק יז אות י, שאף שהספרדים החמירו בהטמנה במקצת כדעת השולחן ערוך, לגבי ערב שבת ובהטמנה על הפלטה שיש שחלקו על השו"ע וסברו שאינה נחשבת הטמנה בדבר המוסיף הבל – יש להקל. וכן דעת הגר"ע יוסף, ויותר משום שצידד לעיקר כסוברים שהטמנה על פלטה אינה נחשבת הטמנה בדבר המוסיף הבל.

לכן, אם אתם אשכנזים השימוש הוא חופשי, אם אתם ספרדים תוכלו להניח כזה כיסוי רק בערב שבת, אבל בשבת עצמה, אין להניח אותו. הונח בערב שבת ונפל, מותר להחזיר.