בחירת בית כנסת

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
1. בית הכנסת שאני בו יש לי שונאים וכשאני דורש לא מקשיבים לדברי ונראה שאין להם טעם בהם וגם שמעתי בסתר שיש שלועגים על דברי ומדברים עלי לשון הרע וגם שדברי שאני מביא הם דברי תורה ולא דברים מליבי האם להישאר באותו מקום או לעבור בית כנסת אם אני יודע שאם אני אעבור ככל הנראה ידברו עלי לשון הרע כי ירגישו הקלה ויבזו אותי בליבם וככל הנראה הוא לא ספק קטן אלה ספק שקרוב לודאי שיקרה
2. יש ילד )מעל גיל 13( שהוא מלעג על דברי גם הוא האם להגיד לאביו אם אני יודע שאביו יוכיחו אך אותו ילד ככל הנראה ישנא אותי בליבו ויצא פעם שכעסתי עליו וכתוצאה מזה חטאתי ואני יודע שאם אני אעשה את זה גם את הסליחה שאמרתי לו ככל הנראה לא יקבל
3. האם יש לרב המלצה אחרת אם גם ניסיתי להוכיחם בדברי תורה? לא ניסיתי הרבה אבל האם לנסות יותר?

תשובה:

שלום ידידי

הנסיון מורה שדברי תוכחה באופנים אלו לא יועילו. לא צריך להתייחס לאנשים שמזלזלים, כל עוד אתה חושב שיש תועלת בדבריך ורוב הציבור נהנה, אז ככה זה, ואין מה לעשות. כמובן אם אתה חושב שיש סיבה למה שאתה מכנה שנאה, ויש צורך לפייס או להתידד, תעשה את זה, אבל בלי לחץ, וגם אם מישהו דיבר עליך משהו לא נפלו השמים ולא קרה שום דבר…

לפני שנים סיפר לי מגיד שיעור בישיבה חשובה, שכאשר הוא קיבל את המינוי הוא נכנס לרבי שלמה זלמן אויערבך זצ"ל, אמר לו הרב: אתה יכול לקבל את המינוי הזה, בתנאי שאתה מוחל מראש על כל כעס, לשון הרע, הפרעה שיהיו לך מהתלמידים, אדם שמלמד, עושה זאת על דעת כן שהוא מוחל, כי זה מה יש… ככה זה נערים.

אינני בא להצדיק את זה, רק להכניס לפרופורציות, אל תיקח ללב, ואל תדבר על כך, כי זה רק גורם שיהיה בעיות יותר…

אתה לא צריך לעבור בית כנסת כי לא גרמת שום עוול שמצריך אותך לברוח, מאידך אם נוח לך ללכת, אתה יכול ללכת כי אתה לא חייב לאף אחד שום דבר דוקא להשאר, מה שטוב לך זה מצויין.

בהצלחה רבה מאוד. ושבת שלום.