קרן עוקבת מדד אמריקאי

שאלה:

שלום רב,
רציתי לשאול האם מותר להשקיע בקרן סל(הקרן עצמה מחול) העוקבת אחר מדד אמריקאי כמו s&p500 והנאסדק? שיש כמה אחוזים של חברות בבעלות של יהודים, וגם כנראה שיש בחלק מהמדדים חברות שעוסקות במאכלות אסורות.
ואם מותר, האם צריך למכור אותם לגוי בפסח?
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

א. מבנה הקרן סל. האם יש אחזקה ישירה בנכס הבסיס (קרי, קניית מניות ממש) או השגת תשואת המדד באמצעים סינטטים ע"י אופציות וחוזים.

ב. באם מנהלי קרן הסל הם גויים, אזי יש לדון מצד שהם אינם בני ברית ומופקעים מדיני שליחות

ג. גם אם יש במדד חברות שיש מההנהלה או בעלי שליטה יהודים, צריך לבדוק האם יש שותפות גוי ואז יהיה ניתן לדון על יום כנגד יום, ורווחי האיסור יהיו בברירה משוייכים לגוי.

ד. בעלות על המניות. במעמד בעלי המניות נחלקו גדולי עולם החל מהמהר"ם שיק ועד המנחת יצחק והגר"מ פיינשטין. אך נראה שבמקרה של אחזקה ע"י קרן סל רחוק מאד יהיה לומר שהאדם הוא בעל המניות. ולענ"ד גם יהיה קשה לומר שמנהלי הקרן יהיו מוגדרים כשליחים לקנות עבור האדם (כמובן שאם הם גויים הדין קל יותר).

ולפ"ז אין מניעה הלכתית להשקיע בקרן סל שעוקבת אחרי מדד אמריקאי.

בהצלחה.

מקורות:

התשובה נכתבה בעזרתו של הרב איתן קלימן.