עונש כיתתי

שאלה:

שלום
אני מחנך כיתה ויש חיי פנימיה
תלמיד אחד גנב בודאות מאחד החדרים ולא בא להודות
לא יודעים מי הוא.
האם מותר להעניש את כל הכיתה באיזה קנס כספי מתוך הרתעה או כעונש למען ילמדו ויראו או בכלל.?
אשמח שהרב יכתוב גם מקורות לעניין

תשובה:

שלום וברכה,

אין שום היתר הלכתי להעניש/לקנוס כיתה שלמה בגלל תלמיד אחד, ואני לא חושב שזה דרך חינוכית להעניש כיתה שלמה כאשר כל התלמידים נקיי כפיים.

בהצלחה.

מקורות:

מצאנו בחז"ל שהחמירו בענישה במטרה של 'למען ישמעו וייראו', אבל דוקא להעניש את החוטא בעונש חמור כדי שכולם ישמעו וייראו, אבל לא מצאנו בחז"ל שמענישים את כלל הציבור עבור חטא יחיד כדי שישמעו וייראו. ראה שו"ע חו"מ סימן ב.