מה כלול במכירת דירה

שאלה:

דירה שנמכרת לכונס נכסים מותר לקחת מהדירה מטלטלין האם האי במטבח שכולל ארונות ושיש שלא מחובר לריצפה נחשב מטלטלין ומותר לקחת או נחשב חלק מהמטבח ולא מטלטלין.

תשובה:

שלום וברכה,

המטלטלים של הדירה לא כלולים במכירת הדירה.

ארונות מטבח ושיש שקבועים בדירה נכלל במכירת הדירה. אם בנו אי נוסף במטבח, אם הקונה ראה את האי ולא דובר על זה במכירה, לא יכול המוכר לקחת את האי, והרי זה נכלל במכירת הדירה. אם המוכר לא ראה את האי של המטבח, וזה תוספת של המטבח, יש להקל שהקונה יכול לקחת את האי במטבח.

בהצלחה.

מקורות:

במכירת דירה לא נכללים המטלטלים. וכתב השו"ע סימן ריד סעיף יא שכת דבר הקבוע לדירה נכלל בדירה, והרמ"א חולק וסובר שדבר שמחובר ביתדות לדירה לא נכלל בדירה. ובשו"ת שיבת ציון (הובא בפת"ש שם ס"ק ה) כתב שהמנהג במדינתם שכל המחובר ביתדות נכלל במכירת הדירה. ולפ"ז ארונות מטבח ושיש שנהוג שנכלל במכירת הדירה, לא יכול המוכר לקחתם אחרי המכירה. וכן אי של המטבח שקבוע אם הקונה ראה את הדירה, הרי זה כלול במכירת הדירה. אבל אם המוכר לא ראה את הדירה, יש להקל שלא נכלל במכירת הדירה שאין לנו לומר שקנה ע"ד שיהיה אי במטבח, ולכן לא נכלל במכירת הדירה וכדעת הרמ"א שדברים המחוברים ביתדות לא נכללים במכירת הדירה.