מכורה לטלפון פרוץ

שאלה:

שלום, אני בת 16 וגרה באיזור חילוני, אבל לומדת בבית ספר חרדי.
אני מכורה לטלפון פרוץ וכשאני אומרת פרוץ אני מתכוונת לחסר כל הגנה כלשהי.
בשלב הזה חשוב לי להוסיף שאני לא מסוגלת לעזוב את הטלפון.
אני התחזקתי בשנה האחרונה ועברתי כל מיני דברים מבחינה רוחנית גם.
התחלתי לאט לאט להתחבר יותר לדת אולי בהתחלה זה היה מתוך פחד אבל בהמשך מתוך הבנה שזו האמת בעולם הזה, גם אם אנסה להתכחש, אני לא אוכל פשוט להתעלם מהעובדות.
כמה שזה מוזר, הטלפון הוא זה שחיזק אותי וגרם לי להבין שהעולם של החילונים הוא שונה משדימיתי.הטלפון הוא זה שגרם לי להבין שלשם אני לא רוצה להשתייך. שבעולם שלהם הכל מותר וכולם עושים מה שבא להם.
אי אפשר לסמוך על אף אחד והכל גס מאוד.
וכשהתחזקתי שמתי לב איך התורה לא מונעת מאיתנו דברים ככה סתם בלי סיבה או כדי להיות קשה איתנו אלה שמתוך הדברים האלה לא נגיע לדברים אחרים.
(ואני ראיתי בחיים כל כך הרבה מקרים כאלה בעולם החילוני.
אין ספור מקרים.
בהתחלה חשבתי על הדת כעל עול.
היום, אני מודה שיש דברים קצת קשים כמו צניעות והאורך של החצאית אבל לאחרונה אני מתחילה לאהוב את זה.)

ובקיצור, הבנתי את כל זה.
למרות שאני חייבת לציין שלפני אני ממש נמשכתי לעולם הזה.
אז יש לי חלום.
אני רוצה שיהיה לי בית כשר ובעל אברך שיהיה עדין ובעל שפה רכה. ומשפחה טהורה אבל אז הבנתי שזה חלום ושזה או זה או הטלפון ואני לא יכולה פשוט יומיים לפני החתונה לעזוב את הטלפון כי כמו שאמרתי, אני לא יכולה לעזוב את הטלפון ושקרוב לוודאי אני אחזיר אותו באותה המהירות.
אני יודעת שזה טיפשי ומוזר וזה סתם הגוף שלי שרוצה את זה ולא הנשמה אבל אני אסביר מה אני רוצה מהטלפון.
החלטתי לעשות עם עצמי משהו וכדי לעזוב את הטלפון שאלתי את עצמי מה אני עושה בטלפון והגעתי למסקנה שמה שבעיקר מעסיק אותי הוא ספרים.
לפני שנה הייתי רואה כל מיני סדרות וסרטים ואז אני הייתי יותר ממכורה.
אני עבדתי על עצמי במשך השנה האחרונה ועכשיו אני לא רואה סרטים בכלל. הורדתי את זה מהפרק ונשארה רק בעיית הספרים.
ועכשיו, אני לא יכולה בלי הספרים. בלי זה אני ישתגע.
אחת הבעיות היא שאני אוהבת ספרי מתח ואין הרבה כאלה בעולם החרדי.
בנוסף אני אוהבת לקרוא ספרים באנגלית.
ואני לא אוכל להוציא את הטלפון עד שלא אמצא תחליף.
אני מנויה לסיפרייה חרדית יחסית למרות שעדיין רוב הספרים בה חילוניים והיא קטנה מאוד ככה שאין יותר מידי מבחר.
מסתבר שאין שם ספרים באנגלית אבל זה מה שאני הכי אוהבת לקרוא.
יש סיפרייה אחרת אבל היא ממש חילונית, כלומר, הספרים בה הם חילוניים ובקושי יש ספרים חרדיים.
עכשיו, מה אני אמורה לעשות?
אני לא אוכל ללכת לסיפריה הקטנה כי אם אני מוציאה את הטלפון היא לא תספיק לי והסיפריה הגדולה היא סיכון מכמה סיבות.
מי אמר שלפתוח את עולם הספרים יהיה טוב עבורי?
כאילו, אני יודעת שספרים משפיעים על הנשמה וזה מחלחל לתוך התודעה, אבל כשאני קראתי את הספרים האלה אני רק היתחזקתי מכל זה ולא להפך.
אני משתדלת לקחת ספרים שהשפה בהם לא גסה .
אני באמת מרגישה שהספרים האלה לא משפיעים עליי מבחינה רוחנית אבל הם כן גורמים לי להיתמכר למתח שיש בהם וכל זה.
אם אני אחליט שאני הולכת על זה אני לא אוכל לקרוא רק ספרים חרדיים כי אין מספיק כאלה.
עלתה גם אפשרות שאולי אני יקנה ספרים אבל מהר מאוד זה ירד מהפרק מישום שזה עולה המון בהיתחשב בזה שאני יכולה להגיע ל4 ספרים בשבוע.
ויש עוד שאלה.
אם אני כן יהיה בסיפריה הזו-
יש שם בנים בנות.
גם בסיפריה השנייה יש אבל כאן היא גדולה יותר והיא רישמית חילונית.
בנוסף זה לא יראה טוב שמישהי חרדית תלך להחליף ספרים בסיפריה כזו גם מבחינת קידוש ה' וגם מבחינת הבית ספר שלי.
אולי הוא יראה?
יש אפשרות שאבא שלי הציע.
(אגב, אבא שלי מתנגד לעיניין הסיפריה החילונית)
הסברתי לו שזה לא ממש יעזור לי אבל הוא מתעקש.
יש לי מחשב שאין לי בו כל כך שימוש כי יש לי את הטלפון ואם זה לא עבודות לבית ספר שאני משתמשת בו הוא נשאר מכובה.
הוא גם מנותק מכל רשת שהיא ואין בו אינטרנט ככה שהיא אפשר לגלוש בו כרגע.
אבא שלי הציע שאני יהיה במחשב ובמחשב תיהיה הגנה.
הוא אמר שאני יקרא ספרים דרך המחשב.
ניסיתי להסביר לו שזה לא משנה אם אני יקרא את הספרים מהטלפון או מהמחשב כי כל המטרה שלי היא להיפטר מהמכשירים האלה.
וגם, אני לא אוכל לקרוא את הספרים האלה מהגוגל בגלל ההגנה.
כשמדובר בהגנה, כל עוד באתר יש משהוא חילוני לא טוב- זה לא נותן להיכנס גם ברמה הבסיסית ביותר.
כלומר, ההגנה לא תיתן להיכנס לאתר מישום שאתר יש כל מיני ספרים, יש בו ספרים שהם טובים וסבירים אבל אני לא אכחיש ויש בו גם ספרים לא טובים בכלל וכשההגנה מזהה את זה היא לא נותנת להיכנס.
ובקיצור, הרעיון הזה גם לא כל כך מסתדר.
כי אני לא אוכל להיסתדר עם מחשב עם הגנה כי אין לי ספרים.
(עלתה גם אופציה של חוגים שימלאו לי את הזמן אבל בגלל שאני בתקופה של מבחנים ובגרויות אני לא אוכל שיהיה לי לוח זמנים עם חוגים שיקבעו לי מה לעשות כי אני בתיכון ואני לא יכולה.
רוב הסיכויים שאני אבריז כשיהיה לי וכשלא יהיה אני ישתעמם וזה סתם חבל, ביזבוז של כסף.ולעומת זאת ספרים אני אוכל לקרוא תמיד כשנוח לי וזה לא עולה כסף.)
אז בסופו של דבר-
מה נכון לעשות לגבי הטלפון?
מה עדיף?
ספרים חילוניים או טלפון פרוץ.
מה כדאי לעשות בנוגע לסיפרייה?
אני מצטערת שרשמתי כל כך הרבה ושגרמתי לכאב ראש.
אבל היה לי חשוב למסור את כל הפרטים כדי שאם אני אקבל תשובה שלא תיהיה לי נעימה ויהיה לי קשה לקבל אותה אני לא אוכל להיתחבא מאחורי:"אם הוא היה יודע את הפרט הזה והזה הוא בוודאי היה עונה אחרת!".
אני רוצה שמי שהולך לענות ידע את כל הפרטים שכשתגיע התשובה אוכל לעמוד מאחוריה ולא יהיה לי מה לומר.
אז אני באמת מצטערת שזה ארוך ושקפצתי מלא פעמים מנושא לנושא.

תודה.

תשובה:

שלום וברכה

קשה לי לייעץ לך מה בדיוק לעשות, כי לב יודע מרת נפשו ואני לא מספיק מכיר את ההכרח. לעצם השאלה, ברור למעלה מכל ספק שטלפון פרוץ ללא הגנה הוא אסון הרבה יותר גדול מקריאת ספרי מתח חילוניים. אינני מיקל ראש בצורך לקרוא ספרות חרדית דוקא, אבל אין ספק שהטלפון הפרוץ הוא הכי גרוע מהכל.

השאלה איך אנחנו מגדירים בצורה יותר ברורה איזה ספרים כן ואיזה לא, ומי יסנן את זה.

כלומר, האם יש מצב שמישהי מבוגרת תסייע לך בזה. נניח אתם מגדירים איזה סוג ספרים אפשריים, נניח ספרי מתח שאין בהם דברים לא יפים, ספרות קלאסית של המאה ה19 ולא ספרות עכשוית וכדומה [אני עצמי אינני בקי די הצורך בכל הבעיות ובאופן הראוי], ואז כל ספר עובר את האישור שלה. ולאט לאט תוכלו להפחית.

במקביל אני מרגיש שיש לך יותר מידי זמן פנוי, יש בהחלט מקום לחוגי העשרה זה יעזור לך בהמשך גם בלימודי המקצוע.

בהצלחה רבה מאוד, תזכי לעלות עוד בדרך ה' ולהתחזק בשמחה בעבודת ה'.