השאלת רכב למחלל שבת לסוף שבוע

שאלה:

האם אני יכול להשאיל רכב לאדם לסופ״ש שביודע שיסע בו בשבת??

תשובה:

שלום וברכה

יש להמנע מלהשאיל לו רכב לשבת כשידוע שיסע בו בשבת. הגם שיש צדדים להקל בהשכרת רכב, השאלה דינה חמור יותר כפי שיבואר במקורות.

מקורות:

הפוסקים דנו אם מותר להשכיר רכב למחלל שבת כשיודעים שהוא ייסע בזה בשבת. במשנה למלך (פ"ד מהלכות מלוה ולוה ה"ב) כתב בשם הפני משה שאין איסור לפני עיוור במקום שהוא יכול לקנות אצל אחרים, והמשנה למלך חולק משום שהשני גם עובר על איסור לפני עיוור. ולכן כתב שם באור לציון, כי אם המחלל שבת יכול לשכור מנכרים, מותר להשכיר למחלל שבת.

ולפי זה, במקרה זה שהוא מבקש רק להשאיל, ספק גדול אם גם לדעת הפני משה יהיה מותר, שהרי לא מצוי כלל שאחרים ישאילו לו, ונמצא שאתה עלול לעבור על איסור לפני עיוור.

ועי' שו"ת אגרות משה (יו"ד ח"א סי' עב) שצידד להתיר במקום שהכלי אינו מיועד דווקא לאיסור (כמו במקרה הזה שניתן להשתמש בו ביום חול) וזאת עפ"י המבואר בשביעית שמשאלת אשה נפה וכברה לאשה שאינה נזהרת בשביעית, והטעם משום שאפשר להשתמש בו גם בהיתר, אולם כתב (או"ח ב' סי' סב) שאין היתר זה ברור. וראה עוד בקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב זצ"ל ח"א סי' מ'.

כמו כן דחוק מאוד לסמוך על סברתו של האגרות משה במקרה שלנו שהוא מבקש לשאול את הרכב מפורשות לצורך שבת…