לקחת ספרים בבית החולים

שאלה:

בבית החולים בו שהינו עכשיו, אנשים משאירים ספרים רבים, בחדר שמחוץ לבית הכנסת. חלק מהספרים ישנים, במצב מוזנח, מונחים בערבוביה, לא בארונות, מתבלים ממצבם, בלי הקדשה לבית החולים וכו'. הספרים במצב דומה הרבה יותר להפקר/לגניזה/זיכוי הרבים מאשר לספריה. האם ניתן לקחת ספר משם? האם ניתן לתרום תרומה כספית כעין תשלום לספר?

תשובה:

שלום וברכה,

ספרים פרטיים שנשכחו בבית חולים ונראה שעזובים שם הרבה זמן, מותר לקחתם, כיון שהבעלים התייאשו. אם הספרים שייכים לבית חולים אין יתר לקחת ללא קבלת רשות מהבית חולים. וכדאי שתפנה למזכירה של הספריה ותראה לה את הספר ותשאל אותה אם אתה יכול לקחת או להביא ספר חלופי.

בהצלחה.

מקורות:

ספר שעזוב בבית חולים אם ניכר שהספר שוכב שם הרבה מאוד זמן, יש יאוש בעלים גם אם יש בו סימן, כמבואר בגמרא ב"מ כג, ב שאדם שמצא כופרא בבית הבד ורב התיר לו לקחת את הכופרא למרות שהמקום שהונח היה סימן, משום ששוכב הרבה מאוד זמן, ובוודאי הבעלים התייאשו.