האם קיים חשש לריבית דברים

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה ,
אבקש לשאול
אחד המתפללים בבית הכנסת לווה ממני לפני כמה חודשים כסף החוב על שתי ההלוואות עומד על סכום של 1000 ש"ח סה"כ .
הוא מתקשה להחזיר לי את הכסף ולכן ההחזר נדחה כבר כמה פעמים …
אני מרגיש שהוא מאוד מכבד אותי ומוקיר לי תודה על כך .
לפני זמן הוא אמר לי לפני שיעור בבית הכנסת שהוא ידבר אתי ותודה שאני מבין אותו וכו' ..מאז לא דיברנו בעניין ההלוואות .
בליל חמישי הקרוב יום ההילולא של הבבא סאלי זיע"א הוא עורך סעודה אצלו בבית וכן הזמין כנראה חלק ממתפללי בית הכנסת ובהם גם אותי , אשתי וילדי ( הבנתי שאשתו הזמינה אותנו כשפגשה את אשתי ).
אציין שגם בשנה שעברה הוא הזמין והלכנו .
אני מניח שאין חשש של ריבית דברים בעצם האירוח והסעודה שנשתתף בביתו למרות שאני מרגיש שהוא מכבד אותי – אני תולה זאת בכך שגם שנה שעברה הוא הזמין וכן הוא יזמין עוד אנשים מבית הכנסת .
האם נכונה מחשבתי בעניין ואכן אין כלל חשש ?
תודה וכל טוב

תשובה:

שלום וברכה,

ברור שהלווה לא עושה זאת בגלל ההלוואה, והעובדה שנהג כך גם בשנה שעברה. ולמרות שהוא מזמין אותך לסעודה מרכזית וזה דבר של פרהסיה – מותר, כיון שהוא מזמין את כל הקהילה וניכר לעין כל שאינו מחמת ההלוואה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע יו"ד סימן קס ס"ז מבואר שמותר ללווה לתת הנאה למלווה אם היה עושה גם לולא. אבל דבר שבפרהסיה אסור. ובש"ך סימן קסו ס"ק א הביא את דברי המהרש"ל שאסור ללווה לכבד את המלווה בדבר שבפרהסיה כגון לעלות אותו לתורה, אפילו אם אינו מחמת מחמת ההלוואה. וסיים הש"ך שאם ניכר לכל שאינו מחמת ההלוואה גם דבר שבפרהסיה מותר. ובמקרה הנ"ל שמזמין עוד אנשים מהקהילה וגם הוזמן בשנה שעברה, ניכר לכל שאינו מחמת ההלוואה, מותר גם דבר שבפרהסיה.