לימוד קבלה – מי ראוי לכך?

שאלה:

מי ראוי ללמוד קבלה ? (כגון זוהר, ספרי הלשם, "שערי אורה" וכיוצא בהם)
בהנחה שישנם "תנאי סף" שנדרש לעמוד בהם מי שמעונין ללמוד קבלה- מהם אותם "תנאי סף" ? והיכן הם מוגדרים?
בתודה רבה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

כפי שכבר כתב מהרח"ו בהקדמתו לעץ חיים, לימוד קבלה הוא רק למי שמילא כרסו בש"ס ופוסקים, וכן כתב הרמב"ם יסודי התורה ד יג, ויש שנהגו להמתין עד גיל ארבעים, כמובא בש"ך יו"ד סי' רמו ס"ק ו. אמנם בביאור הגר"א שם מפקפק בזה אבל העיקרון הוא ברור, לימוד קבלה מצריך הרבה יכולת הפשטה והבנה והבחנה דקה, ולכן רק מי שמורגל בלימוד תורה בלימוד עיוני ומופשט, בחשיבה נקייה וכו', וליבו טהור מחמת שעסק רבות בתורה, הוא ראוי ללמוד קבלה ואין חשש שיגיע להגשמה ולעיוותי הבנה. בכלל בכל דבר בחיים יש סדר, ומי שחסר לו הרבה בלימוד הנגלה מה לו לקפוץ לסתרי תורה…

ברכה והצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב
    שמעתי מהרב זמיר כהן שיש דברים בקבלה שחייבים לדעת אותם כמו שמות של הספירות וכו שנותנים הכוונה כללית.
    וגם השאלה לאחד שלא הולך לו אם תלמוד אך מתחבר ללימוד פנימיות התורה יותר וגם כיוון שהכל היום בהישג יד. האם יכול ללמוד זאת במקביל ללימוד ויישום הלכה?
    תודה.

  2. אני הייתי מציע לאדם כזה ללמוד מה שנקרא בישיבות ספרי מחשבה, אבל לא ספרי קבלה, למשל ספר דרך ה' לרמח"ל, או לעיין קצת בספרי המהר"ל וכיוצא בזה. מאוד מאוד ממליץ על סדרת הספרים שפתי חיים פרידלנדר, בעיקר על החלקים של אמונה והשגחה ואמונה ובחירה.