להתעסק עם אדם שלא מבין מהו היתר עסקה

שאלה:

איך אפשר בצורה של היתר אדם שמלווה כסף וממשכן את הנכס כמו בנק בריבית של 6% שנתי לעשות את זה בצורה של היתר .חשוב להדגיש שהמלווה הוא אינו שומר תורה ומצוות ולכן הוא מפחד ולא מבין את נושא ההיתר עיסקה

תשובה:

שלום וברכה,

הטוב ביותר שתסביר לו את הדברים. ההסבר הוא קל ופשוט, יש הלוואה ויש עסקה, בהלוואה הלווה חייב לפרוע את ההלוואה בכל מצב שלא יהיה. אולם בעסקה הלווה הוא שליח עם הכסף, ולכן אין איסור לקחת ריבית שזה שכ"ט על ההלוואה. ואם יהיה אונס הלווה פטור מהפירעון. אלא שהשטר היתר עסקה מגן על המלווה שכמעט לעולם לא יוכל הלווה לטעון שהכסף נאנס, ולכן 99.9999% שהלווה יהיה חייב לשלם. ודי בהסבר זה ולא צריך להסביר את כל הסעיפים של ההיתר עסקה שהם באים להגן על המלווה.

בהצלחה.