חיוב ציצית במעיל זנבות / פראק רבני

שאלה:

האם מעילי הזנבות המשמשים בקודי הלבוש עניבה לבנה (white tie) וחליפת בוקר (morning dress) חייבים בציצית?

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא כך, כאשר הפתח הוא על פני רוב הבגד, כך שיש כאן ארבע כנפות משמעותיים, יש חיוב ציצית בתנאי שכל הכנפות מרובעות.

בלבוש הרבני המכונה פראק שהוא מאוד דומה למעיל זנבות, נהגו לעגל את אחת הכנפות כדי שלא יתחייב בציצית.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ציצית סימן י סעיף ז – ט

סעיף ז

מלבושים שהם פתוחים מן הצדדין למטה, ויש להם ד' כנפות לצד מטה, ולמעלה הם סתומים, אם רובו סתום, פטור. ואם רובו פתוח, חייב. ואם חציו סתום וחציו פתוח, מטילין אותו לחומרא וחייב בציצית, ואין יוצאין בו בשבת.

סעיף ח

קאפ"ה שהיא פתוחה, בענין שיש לה ד' כנפות, אם יקבעו בה אשטרינג"ה לעשותה כסתומה כדי לפוטרה מציצית, אינו מועיל תיקון זה אם לא תהיה קבועה מחצי ארכה ולמטה לכל הפחות, וגם שתהיה קבועה למטה מהחגור, למען יהיה הרוב הסתום רוב הנראה לעינים, דאל"כ יאסר משום מראית העין.

סעיף ט

הכנפים, צריך שיהיו מרובעות ולא שיהיו עגולות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. זה לא משנה העיקר שעל ידי שתעגל כבר לא יהיה לך ארבע כנפות, לא כל כך הבנתי את שאלתך. בודאי ניתן לעגל שתים, למה לא? העיקר הוא פשוט, שאם יש ארבע כנפות יש חיוב ציצית, כנף עגולה אינה נספרת בכלל זה.