האם ניתן לחמם חלה בשבת ?

שאלה:

האם ניתן להניח חלה ישירות על הפלטה או בתוך תנור שבת? לאשכנזים ולספרדים ואם לא אז איך?

תשובה:

לגבי הנחת מאכל יבש אפוי או מבושל ישירות על הפלטה, נחלקו הדעות, והארכנו בזה פעמים רבות כאן באתר: דעת רבים מפוסקי זמנינו להחמיר בכך, וכפי הכלל שבידינו בסימן רנג שאסור להחזיר לאש בשבת גם דבר שאין בו איסור בישול, ומה שמותר הוא רק על גבי סיר מלא אחר, למשל מיחם המים וכיוצא בזה. אמנם דעת הגר"ע יוסף להקל בזה, משום שסבר שפלטה לעולם אינו מקום המיועד לבישול, אלא רק לחימום בלבד, ולכן לא נוהג בו איסור חזרה ככל שאין איסור בישול [בדבר לח גם אם הוא מבושל יש בישול אחרי בישול]. לכן, יש מהספרדים שנהגו להקל בזה כדעת הגר"ע יוסף, ויש שהחמירו זבה וכל אחד יעשה כמנהג רבותיו. הגרש"ז אויערבך הקל לשים כלי הפוך על הפלטה ועליו להניח את החלה, נניח צלחת גדולה הפוכה. שכן כאשר אתה ממעט את החום עם הצלחת ם כן ניכר שלא באת לבשל ואין בזה איסור חזרה שענינו שהאדם המניח נראה כמבשל.