פדיון הבן לבן שאביו מסרב לפדותו

שאלה:

פנויה שהתעברה ללא נישואין וילדה בן זכר. בן זוגה לשעבר אינו מכיר בילד וטוען שאינו ממנו ואף דרש ממנה לבצע הפלה. השאלה היא לאחר שעברו 31 יום האם צריך לפדות בן זה או צריך לחכות שיגדל ויפדה את עצמו?

תשובה:

שלום וברכה

ההנהגה הראויה במקרה זה, היא שיפדו אותו עתה ללא ברכה, וגם הוא כשיגדל יפדה את עצמו שוב ללא ברכה.

שבת שלום.

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה ח"א סי' קפח, ולמעשה גם נדון זה תלוי במחלוקת הפוסקים הגדולה כשהאב מסרב לפדות את בנו, האם בית דין פודים, או שכופים אותו לפדות, או שממתינים עמו עד שיגדיל, ולמעשה מסקנת החתם סופר יו"ד סי' רצה והחמדת שלמה סי' לא, שיתנו בית דין את המעות לכהן במתנה על מנת להחזיר או יקנו לו אבל העיקר הוא שיהיה הכל על תנאי שאם כשיגדל לא יפדה את עצמו יהיו לו מעות אלו לפדיון, ויעשו איזו תזכורת [הם הזכירו לכתוב על טס כסף] שהוא לא פדוי, כדי שיזכור לעשות זאת כשיהיה גדול. כמו כן כתבו בערוגות הבשם יו"ד סי' רמ, טוב טעם ודעת תליתאה ח"ב סי' קכה ועוד אחרונים.