פירות שמיטה – שמור ונעבד

שאלה:

שלום רב, אנחנו קיבלנו במתנה פירות ממשהוא שלא הפקיר פירות של גינה שלו בשנת שמיטה, אומנם לא עבד בגינה בשמיטה… ראיתי שלדעת חזון איש פירות האלא מותרים, השאלה שלי, האם הם גם חייבים בתרומות ומעשרות, ואם כן, איזה מעשר מפרישים בשנת שמיטה, תודה.

תשובה:

בהנחה שהם באמת פירות שביעית [יש לזה כללים, שהחנטה היתה בשנת השמיטה] אין חיוב תרומות ומעשרות, אלא שלא מדוייק שלפי החזון איש מותר, הוא התיר במקום הפסד…

למעשה, בענין זה של פירות שנעבדו או נשמרו בשמיטה נחלקו הדעות: יש סוברים שהם נאסרים באכילה, כך כתב הרמב"ן ביבמות קכב ב וכן דעת הראב"ד בהשגות על הרי"ף בסוכה דף מ ועוד, ויש סוברים שהם מותרים, כך כתב הרמב"ם בפאר הדור סי' טו. בחזון איש כתב שבעת הצורך ובמקום הפסד ניתן לסמוך על הרמב"ם שהתיר. נראה לי שבשביל כמות קטנה של פירות לא הייתי נכנס לדיון הזה, זה לא נקרא הפסד… מה גם שבכל פרי שמקורו אינו ידוע יכול להיות גם בעיה של ערלה.