פירות שביעית מאדם שלא הפקיר פירותיו

שאלה:

שלום רב .
קבלתי פירות שביעית מגינה של אדם שאינו שומר תו"מ ומסתמא לא הפקיר פירותיו , האם מותר לאכול ?

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שמלבד העובדה שלא הפקירו הם גם מן הסתם עשו כל מיני עבודת קרקע אסורות בשביעית. כמו כן, אמנם טכנית אין להם גדר אבל אם מישהו היה קוטף בלי רשות, מן הסתם היו משליכים אותו מן החצר בגערה גדולה… ממילא זה גם נחשב שמור.

בענין זה של פירות שנעבדו או נשמרו בשמיטה נחלקו הדעות: יש סוברים שהם נאסרים באכילה, כך כתב הרמב"ן ביבמות קכב ב וכן דעת הראב"ד בהשגות על הרי"ף בסוכה דף מ ועוד, ויש סוברים שהם מותרים, כך כתב הרמב"ם בפאר הדור סי' טו. בחזון איש כתב שבעת הצורך ובמקום הפסד ניתן לסמוך על הרמב"ם שהתיר. נראה לי שבשביל כמות קטנה של פירות לא הייתי נכנס לדיון הזה, זה לא נקרא הפסד… מה גם שבכל פרי שמקורו אינו ידוע יכול להיות גם בעיה של ערלה.