מעשר כספים

שאלה:

שלום הרב,
התחתנו לא מזמן ויש לנו מספיק כסף כדי לשלם מעשר כספים ואנחנו רוצים לחשב כמה לתת, אך כמה שאלות בעניין;
א. על מה מכספי החתונה צריך לתת מעשר? על הכסף מהאורחים בלבד? גם על הכסף שההורים נתנו לתחילת החיים?
ב. כסף שקיבלנו כקופת גמל (לא כסף פיזי אלא סכום שמופקד בהשקעה) צריך מעשר? אם כן, מתי יש לעשר עליו?
ג. לא נתנו כמו שצריך כסף למעשר עד כה בחיים, כמה עלינו לתת כרגע על כספי העבר? יש כספים שקיבלנו שלא צריך לעשר עליהם, יש כסף שכבר כן עישרנו עליו, ונתנו צדקה לעיתים. האם יש לשער כמה כספי מעשרות נתנו עד כה ולחשב? האם לתת מעשר ממה שיש כיום? כמעט כל הכסף כבר בקופות השקעה ובפיקדונות, כך שסך המזומנים כרגע לא גדול (כמובן שנוציא כסף מהפיקדונות אם יש צורך בכך).
תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית מזל טוב! תזכו לבנות בית נאמן בישראל.

כסף שההורים נתנו לצורך מסויים, נניח לריהוט, או לשכירות וכדומה, והם מן הסתם מקפידים אם תקחו את חלקו ותתנו לצדקה, פטור ממעשרות.

כסף שקיבלתם סתם כך במתנה, מהאורחים וכיוצא בזה, חייב במעשרות.

כסף שבקופת גמל, אין חובה לפדותו עתה ולעשר, אבל יש לזכור שכל הכסף הזה אינו מעושר ויש לעשרו לכשתפדו את הקופת גמל. מה שאתם קיבלתם כסף פיזי והכנסתם לקופת גמל, ראוי כן לעשרו כבר עכשיו לכאורה.

לגבי כספי העבר שזה דבר שלא ניתן למדידה, יש לסמוך בדיעבד על השיטות שמעשר כספים הוא רק מנהג וממילא כל זמן שלא נהגתם בו אין חיוב לתת, לא ניתן לשחזר עכשיו את העבר, וגם לבטח מדובר בסכום גדול שקשה לתת, העיקר שמהיום תקפידו על כך.

בהצלחה רבה ורוב שפע.

מקורות:

על גדר חיוב מעשר כספים ראה כאן.