לתפוס חפץ של שוכר שלא משלם

שאלה:

אני משכיר מחסן, לאחרונה השוכר לא מגיע למחסן, לא עונה לטלפון וכמובן גם לא משלם.
האם מותר לי לקחת מהמחסן חפץ בשווי החוב, ולעכב אותו אצלי עד שישלם.
כמו"כ האם מותר לי למכור את החפץ, תמורת החוב.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לקחת חפץ בשווי החוב כדי לאיים עליו שישלם את דמי השכירות. אולם אם תבעת אותו בדמי שכירות והוא לא משלם, הרי זה נחשב שזקף במלווה ואסור לקחת את החפץ למשכון. כדין חוב של הלוואה שאסור להיכנס לבית הלווה ולמשכנו.

אם לוקח חפץ כדי לגבות את החוב, ולא למשכון מותר גם אם תבע את חובו מהשוכר. וכתב הקצות שלא יכול למכור לבדו אלא צריך שישומו בית דין תחילה את החפץ ואז למכור את החפץ.

בהצלחה.

מקורות:

אסור להיכנס לבית הלווה למשכנו, ורק שליח בית דין מותר לו למשכן מבלי להיכנס לבית הלווה. וכל זה בחוב של הלוואה אבל חוב של שכירות, אין איסור למשכן. ואם זקף את החוב במלווה – שתבע את חובו, דינו כהלוואה שאסור למשכן – כמבואר בשו"ע סימן צז סעיף יד.

מותר למלווה לקחת חפץ כדי לגבות את החוב מהחפץ, כמבואר בשו"ע שם סעיף טו. וכתב הקצות שאסור לו לשום את החפץ לבדו, אלא צריך לשומו בבית דין. ואם לוקח את החפץ כדי שישלם לו כסף, הרי זה משכון ואסור אם זקף במלווה.