השלמת והוא רחום בשני ובחמישי / האיסור לדלג והוא רחום

שאלה:

שלום כבוד הרב,

אצלינו בעבודה בשני וחמישי מדלגים על התוספות של תחנון בבוקר, מטעם של חוסר זמן של חלק גדול מהמניין, מי ששכח ולא השלים את התוספות וכבר עבר זמן מחצית היום הפסיד? או שיכול להשלים עד השקיעה?

תודה רבה!

תשובה:

אין לדלג תוספות אלו, השולחן ערוך כתב בצורה מאוד חריפה בענין זה ואני מצטט:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות נשיאת כפים ונפילת אפים סימן קלד סעיף א

נוהגין להרבות בתחנונים בשני ובחמישי, ואומרים והוא רחום, ואומרים אותו בקול רם; ואם לא אמרו מעומד, עובר על התקנה ונקרא פורץ גדר.

פורץ גדר זו הגדרה מאוד חריפה שנוקטים בה הפוסקים ועל פי דברי חז"ל "ופורץ גדר ישכנו נחש", לכן חשוב מאוד שהציבור יאמר והוא רחום, ולא לוותר, וגם אם ממהרים, המנין אומר, ומי שנאלץ ללכת שילך, אבל צור התפילה חייבת להשמר,  כך נראה לעניות דעתי.

מסתבר שעיקר דין אמירתו הוא בבוקר אבל ניתן להשלים כל היום, הטעם לאמירת והוא רחום הוא ששני וחמישי הם ימי רצון ולכן יש להרבות בהם בתחנונים.