חדר אוכל בעבודה בשנת אבל / לגשת לפני העמוד במנחה וערבית של ראש חודש

שאלה:

שלום.

א. במקום עבודה שיש חדר אוכל משותף או חדר שאוכלים בו יחד כל אחד את האוכל שהביא מהבית, האם בתוך שנת האבל מותר לאכול שם בשולחן יחד עם עובדים אחרים או שזה נחשב סעודת מרעים ?

ב. האם בראש חודש לאשכנזים, נגשים לפני העמוד במנחה וערבית?

תודה.

תשובה:

שלום וברכה

ככל שאין כאן סעודה משותפת אלא כל אחד אוכל משלו וזו פשוט הפסקה – מותר.

בענין לגשת לפני העמוד במנחה של ראש חודש יש בזה מנהגים חלוקים, קהילות החסידים נוהגים שהאבל אינו ניגש כלל לפני העמוד בראש חוש ובחנוכה וכדומה, והובא מנהג בזה בביאור הלכה בסי' קלב, אולם בט"ז סי' תרעא ובפרי מגדים שם הובא שיגש למנחה וערבית, וראה משנה ברורה בסי' תקפא ס"ק ז שהאבל רשאי גם להתפלל שחרית ובהלל מישהו אחר יחליפנו.

בשורות טובות ישועות ונחמות.