שאלה:
אני גר עם ההורים. בשבת בבוקר אחרי הקידוש בני המשפחה שותים שתיה חמה עם מזונות ואחרי זמן מה אוכלים את הסעודה בפת.
אחרי הקידוש אני לא אוכל מזונות (רק שותה ואוכל משהו קטן כדי לא להתחייב בסעודה) ומחכה לסעודה בפת כדי שסעודה שניה תחשב לי בפת.
1. כשמגיע זמן הסעודה בפת אני נוטל ידיים ואומר בלחש את הפסוקים "ושמרו בני ישראל….. על כן ברך ה' את יום השבת ויקדשהו" ומחכה בשקט לברכת המוציא של אבא. האם כך אני מקיים "קידוש במקום סעודה"? (לא נעים לי לעשות עוד פעם קידוש)
2. מי שבכל זאת אכל מזונות אחרי הקידוש ושכח לומר רצה והחליצנו בברכה מעין שלוש האם צריך לחזור על הברכה? שהרי בדיעבד זה נחשב לסעודה שנייה.
3. בברכת המזון אמר "לעד" ונזכר שלא אמר רצה והחליצנו לא בברכה זו ולא בברכה מעין שלוש שברך אחר המזונות האם חוזר לראש הברכה?
תודה.
תשובה:
שלום וברכה
1. חשוב מאוד לדעת, שכאשר יש לנו הלכה שצריך קידוש במקום סעודה, זה אומר לא רק שלא יצאתי ידי חובת קידוש וצריך לקדש שוב, אלא שממילא גם אסור לי לאכול ולשתות שום דבר בלי קידוש! כך בהנחה שאכן מה שהיה אינו קידוש במקום סעודה, אסור לך גם לשתות ולאכול משהו קטן, זה נחשב אכילה לפני קידוש. לכן, ראשית ההמלצה שלי היא כן לאכול מזונות כזית לאחר הקידוש, או לא לאכול כלום ולקדש על היין בתחילת הסעודה, זו לא בושה לומר להורים שכיון שצריך קידוש במקום סעודה וכבד עליך לאכול מזונות, אתה מקדש בנפרד אחר כך.
אמנם, אם אתם מקדשים בסלון, ואחרי לא הרבה זמן אוכלים סעודה, ואתה נשאר כל הזמן הזה בסלון ולא מסיח דעת ופונה לדברים אחרים אלא ממתין לסעודה ובינתיים לומד משהו, זה עדיין נחשב בדיעבד קידוש במקום סעודה כיון שלא עשית שינוי מקום ולא הסחת דעת, כמבואר ברמ"א ומשנה ברורה ושערי תשובה בסי' רעג סעיף ג. אבל כאמור הכי טוב אם זה לא ממש מיד, תאכל כזית מזונות…
2. כיון שאין כוונה לצאת ידי סעודת שבת על מזונות זה ודאי לא מעכב בברכה מעין שלוש.
3. אדם שמברך ברכת המזון בסעודה שניה ולא אמר רצה והחליצנו וכבר התחיל ברכה רביעית, חוזר לראש ברכת המזון.