שאלה:
שלום לרב האם יש ברכה אחרונה על סודה השאלה נובעת כיון שאני לא יודע עם הרגילות העולם לשתות רביעת בבת אחת בגלל הגזים? תודה רבה
תשובה:
הנושא אינו רגילות בני אדם אלא מה עשית בפועל… אנחנו נוקטים שגם אם זה משקה שאין רגילות לשתות בכדי שתיית רביעית, אם לא שתה באופן הנ"ל, אף שנהג כפי הרגילות וכאמור, אינו מברך ברכה אחרונה.
מקורות:
בנוגע לברכה אחרונה על משקה חם או מוגז מאוד נחלקו הדעות, שכן כידוע שיעור שתייה לברכה אחרונה הוא כדי שתיית רביעית, כלומר, רביעית משקה בשתי לגימות, דבר זה בלתי אפשרי במשקה חם, ומשום כך יש שסברו שלגביו שיעור השתייה הוא שונה, כדרך שרגילים לשתות משקה חם, אולם אחרים חולקים וסוברים שאין חילוק בין המשקאות השונים בענין זה. כדי לצאת מידי ספק, הורה המשנה ברורה לכתחילה בסימן רי, שכאשר שותים כוס תה, יש לשייר בסוף שיעור רביעית ולהניחו שיצטנן מעט, ואותו לשתות בשתי לגימות וכך אפשר לברך ברכה אחרונה. אכן יש שחלקו על הוראה זו וסברו שכיון ואין זו הדרך לשתות כך תה אף אם ישתייר בסוף ויצטנן אין לברך ברכה אחרונה. וכ"כ בס' בתי כהונה. אולם דבריו תמוהים עד למאוד, שהרי ברור שאדם ששותה תה קר, גם אם זה לא טעים במיוחד חייב לברך על כך, וכשם שהוא חייב בברכה ראשונה כך גם בברכה אחרונה, לכן אין לזוז מהוראת המשנה ברורה שבמקרה שהתה הצטנן מעט או שמצננים מעט במיוחד כדי להחמיר ככל הדעות, יש לברך ברכה אחרונה.
אמנם פוסקים רבים נהגו לברך כששתו בתוך כדי אכילת פרס, ר' בשמירת שבת כהלכתה פרק נ"ד הערה צ"ו שכך נהגו החתם סופר וכן הגרש"ז אוירבך זצ"ל, וכך נהג הקהילות יעקב כפי שמובא באורחות רבינו חלק א' עמ' צ', ובתשובות והנהגות חלק ב' סי' קל"ה כתב שכך נהג הגרי"ז מבריסק ועוד.
אבל למעשה המנהג הרווח כדעת המשנה ברורה שאם לא שתה בכדי שתיית רביעית אינו מברך ברכה אחרונה.
במשקה מוגז סטנדרטי אינני רואה כל קושי לשתות רביעית בכדי שתיית רביעית ולא הייתי נכנס לספק זה!