נסיעת אחות בשבת חוץ לתחום

שאלה:

שלום רב,
אישתי עובדת בבית החולים הדסה בירושלים. כרגע מקום מושבם בעין כרם.
בהוספיס-טיפול תומך.
אנחנו גרים בירושלים, האם מותר לנו לנסוע להורים של אישתי לשבת שגרים בבית-אל כשאישתי תצטרך להגיע למשמרת לילה (לצאת ב2200 ולחזור ב800 בבקר) תהיה הסעה ע"י גוי יכול להיות שזה יהיה מונית נמוכה אבל יכול להיות גם רכב הסעות גבוה.
תודה

תשובה:

אין לנסוע מחוץ לתחום לשבת כזו.

גם אלו שהתירו לאחות לנסוע לעבודתה במשמרת בבית החולים, זה רק על ידי גוי, ורק בתוך התחום, כך היא לא עוברת שום איסור מלבד אמירה לגוי או הנאה ממעשה שבת של גוי, אבל אין היתר לנסוע על ידי יהודי או לעבור איסור תחומין אפילו על ידי גוי, כיון שאין כאן פיקוח נפש אמיתי של ממש, ובית החולים יכול להסתדר באופן אחר. יצויין, שלדעת הגרי"ש אלישיב בזמנינו שאחות מקבלת שכר נאה וניתן להשיג אחיות שגרות בקירבת מקום או שמוכנות לבוא לקירבת בית החולים לכל השבת כדי לקבל את שכר השבת שהוא גדול משל ימי החול, אסור לאחות לנסוע לבית חולים אפילו על ידי גוי ובתוך התחום. אבל גם למקילים בזה – רק בתוך התחום.