שאלה:
שלום. אנחנו גרים בעונת כניסה עם חצר פרטית שלנו. בחצר שתלנו עצי פרי והם מניבים פרות ברוך ה'
השאלות :
1. העצים גדלו וענפים היוצאים מחוץ לגדר(בארך לפחות ממטר) הסמוכה להרחבה שלפני הבניין(מעבר של כ10 מטר רוחב). יש שכן המתלונן שכאשר הוא עובר(משום מה נצמד לגדר שלנו למרות שיש הרבה מעבר) וענפים מעיפים לו את הכובע. השכן טוען שעלינו לקצוץ ענפים של עץ פרי
2. עץ שהגיע לגובה של קומה שניה , שכן מבניין סמוך טוען שהעץ חסם לו נוף(מרווח בין חלונות שלו לעץ יותר מ10 מטר והנוף הוא לפחי זבל של הבניינים ופינה של בית הכנסת. מדובר על חלון של סלון שלו ויש לו עוד חלונות אך בהמשך והעץ שם לא מפריע לו.
3. ענפי הגפן עולים על מרפסת של שכן. האם אפשר לאשר לשכן לקצוץ אותם שלא יפריעו לו
4. מה התנאים בהם באמת מותר לנו לקצץ את ענפי העצים. ברובם זה עצים שופרות גדלים על קצה הענף ואם מקצצים יפגע בכמות הפרות שאנחנו מקבלים. העצים שיש לנו הם לרוב מניבים פרות יקרים כמו משמשים אתרוג אגוז פקאן שסקים ועוד.
תודה
תשובה:
שלום וברכה,
1. ענפים שפולשים לחצר השכן או למעבר של הבניין, מותר לאחרים לקצוץ את הענפים שפולשים החוצה – גם ללא הסכמת בעל העץ. אבל בעל העץ לא חייב לקצוץ בעצמו. ולכן הוצאות קציצת הענפים מוטל על השכן שקוצץ ולא על בעל העץ.
2. עץ בחצר פרטית שצומח לגובה ומסתיר נוף, אם זה הפרעה מהותית יכול בעל הקומה שנייה לקצוץ את העץ שפולש לגובה הקומה שלו, והטורח והוצאות הקציצה מוטלת על השכן של הקומה שנייה ולא על בעל האילן. אם העץ לא מפריע הפרעה משמעותית, אין אפשרות לקצוץ את העץ כלל.
3. מצד איסור קציצת אילני מאכל, כיון שעל פי דין יש לקצוץ וכדי למנוע נזק, אין בכך איסור, והמחמיר לעשות על ידי גוי תבוא עליו ברכה אבל מעיקר הדין יש להקל גם על ידי ישראל כיון שמדובר בקציצת ענפים בלבד.
מקורות:
1. ענפים או שורשים שפולשים לשטח של השכן נחשב כנזק הבא מאיליו, כיון שהנזק הגיע לאט לאט כשגדל האילן, ולכן לא ניתן לחייב את בעל האילן לקצוץ את הענפים או את השורשים, והשכן שניזוק צריך לקצוץ את הענפים שמפריעים לו. כמבואר בשו"ע סימן קנה סעיף ל ולב.
2. הסתרת נוף ראה כאן.
3. ראה כאן בהרחבה.
תודה רבה
השאר תגובה