מה הפירוש "עיקר הדין"

שאלה:

שלום כבוד הרב
מה הפירוש "עיקר הדין", האם זה אומר שאפשר להחמיר או להקל ?
כמו לדוגמא שכותב מאמר מרדכי: מעיקר הדין אין צריך להכין את הדיו 'לשמה'
או ערוך השולחן: דעיקר הדין (דיו) תלוי בשלושה דברים: שיהא שחור, ומתקיים, ומקורו מן העץ.

תשובה:

שלום וברכה

שני הציטוטים שציינת אינם מציינים לאותה משמעות: במקרה הראשון הכוונה שלפי שורת הדין אין צורך שהדיו יעשה לשמה, וזו רק חומרא, ולכן מי שאינו רוצה להחמיר בכך יש לו על מה לסמוך להקל. במקרה השני הוא בא לספר לנו איך הצורה היסודית של הדיו [זה שימוש פחות נפוץ].