פירות שלא הופקרו בשמיטה

שאלה:

האם צריך לעשר פירות שביעית שלא הופקרו? או שבכל מקרה עצם השמיטה פוטרת מתרומות ומעשרות? מה לגבי עץ פרי שנמצא בחצר לא מגודרת האם הוא הפקר בכל מקרה?

תשובה:

להלכה, גם אם הבעלים לא הפקיר את הפרדס הפירות מופקרים, וכל הרוצה יכול להכנס לשם ולקחת, ופירות אלו אינם חייבים בתרומות ומעשרות.

אלא שכאשר הבעלים משמר את הפירות ומנע אנשים לקחת, יש בזה את מחלוקת הראשונים אם מחמת שימורו הפירות נאסרים באכילה למרות שהם הפקר. במקרה שלך אני מבין שהוא לא משמר פשוט לא הפקיר, וזה בכלל לא בעיה מצד כשרות הפירות.

מקורות:

ראה מנחת חינוך מצוה פד שנחלקו הפוסקים אם פירות שביעית הם "אפקעתא דמלכא" כלומר מופקרים ממילא על פי דין התורה, או שיש חובה להפקירם בפה. לדעת המהרי"ט  ח"א סי' מג והמבי"ט ח"א סי' יא זוהי אפקעתא דמלכא, ולדעת הבית יוסף באבקת רוכל סי' כד חובה להפקירם בפה, וראה בחזון איש סימנים יט כ, שמלבד שהכריע כדעת המבי"ט והמהרי"ט, אף סבר שגם דברי הבית יוסף אמורים רק בפירות נכרי בארץ ישראל ולא בפירות של יהודים.