לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

סגירת כלב מחמד בחדר בשבת

שאלה:

בשבת.
האם ליהודי מותר לסגור חיית מחמד בתוך תחום קטן, שקטן יותר ממה שהחיית מחמד הזאת רגילה להיות סגורה בו ברוב הימים,
[כגון: ברוב ימות השנה רגילה להיות חופשית לזוז בכל חדרי הדירה, וכעת רוצה לסוגרה בחדר 1 בדירה.],
למשך מספר שעות, למרות שלפעמים היא לא מרוצה מזה, וכאשר היא לא מרוצה מזה, זה כן ניכר היטב שהיא מתלוננת על זה?
כדי שלא תפריע לשאר דיירי הבית באותם שעות, או כדי שלא תשאר בדירה ריקה בלי השגחה כשהדיירים יוצאים מהבית?
זה משנה אם גם בימות החול לפעמים סוגרים אותה בחדר 1 [וגם אז היא לפעמים כן מתלוננת על כך.],
או אם זאת הנהגה נדירה בגלל אירוע שכונתי שמגיע יהודי ששונא ו/או אלרגי לחיה כזאת?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

חיית מחמד כמו כלב מבויית וכדומה אין בו ענין של צידה כיון שהוא לא בורח מבעליו. רק כאשר מדובר בחיה שבורחת מבעליה יש בה איסור צידה.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שטז סעיף יב

סעיף יב

חיה ועוף שברשותו מותר לצודן, והוא שלא ימרודו; אבל אם הם מורדים, אסור לתפסם אפילו בחצר, אם החצר גדול שאם לא גדלו בין בני אדם היו צריכים מצודה. הגה: וי"א דאסור לצוד חיה ועוף שברשותו ואם צדן, פטור; (הגהות אלפסי). אבל פרה וסוס, וכל שכן שאר חיה ועוף שמרדו, אם צדן חייב חטאת, וכן עיקר (המגיד פ"י). חתול, דינה כשאר חיה ואסור לתפשה בשבת. (הגהות אלפסי).

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מה ההלכה כאשר מדובר בחיית מחמד
    שלפעמים כן מנסה לברוח בין חדרי הבית, כך שלא יתפסו אותה וילכדו אותה בחדר ספציפי של הבית?
    ובשל הניסיון שלה לברוח בין חדרי הבית, לפעמים זה לוקח מספר דקות ארוכות עד שמצליח לתפוס אותה,
    ולפעמים מצליח לתפוס אותה רק באמצעות אוכל עם ריח מיוחד, שמושך אותה לחדר הקטן שבו יסגרו אותה?
    וכאשר היא כן נתפסת, ניכר מאוד שהיא לא מרוצה מזה שתפסו אותה לחדר קטן מהרגיל?
    דהיינו שלפעמים מיללת יללות שנשמעות לחלוטין כמו "יללות מצוקה", למרות שאין סכנה בחדר הקטן.
    לפעמים היללות למשך מספר דקות קטן, ובתאוריה יכולה גם מספר שעות לילל כך, אם היא שומעת שיש מישהו בצד השני של הדלת הסגורה.
    תודה.

  2. 1]לפחות איסור דרבנן, למרות שהבריחה היא בתוך דירה בקומה גבוהה בלבד, אפילו לא בחצר של דירה, וגם לא מחצר דירה לשדה?
    2]האם היא מוגדרת כבורחת/לא-בורחת, לפי רוב הפעמים במשך כל השנה כאשר נמצאים במצב דומה?
    או כפי איך שמתנהגת בשבת הנוכחית שבה נמצאים? ואם ניסה כמה פעמים במשך השבת,
    ובפעם הראשונה כן ברחה, יכול לנסות שוב, ואם הפעם לא תברח, אז רשאי לסגור אותה בחדר קטן יותר?
    3]אם לכתחילה היא כן בורחת, אז בעצם לא מועיל מה שאחר כך
    היא לא בורחת, בזכות זה שהיא מריחה אוכל חדש ריחני מיוחד בחדר הקטן שבו רוצים לסגור אותה?
    כי משיכה באמצעות אוכל ריחני מיוחסד היא חלק מאופני הציד הנהוגים?
    תודה.

  3. 1. כן.
    2. אם היא תמיד בסוף חוזרת והיא רק בורחת כי לא רוצה להכנס לחדר זה לא צידה כמבואר במשנה ברורה שם ס"'ק נג.
    3. צידה על ידי אוכל זה צידה לכל דבר, אבל כאמור רק בדבר שאינו ניצוד ועומד וכאמור.