נמנע מברכת המזון – נענש בעידנא דריתחא?

שאלה:

האם יש עניין לאכול פת ע”מ להתחייב בברכה”מ? כמו שצריך ללבוש בגד ארבע כנפות בשביל להתחייב בציצית?

תשובה:

שלום וברכה

לומר שאין ענין לאכול לחם ודאי לא יהיה נכון, שכן על ידי אכילתו מתחייבים במצוה דאורייתא, אבל אין לדמותו לציצית לענין עידנא דריתחא, כיון שהלחם מטבע הדברים נאכל פעמים רבות, ומטבע הדברים אדם גם לא רוצה תמיד לאכול, כך שהימנעות בזמן זה או אחר מאכילתו אינה זלזול במצוה שמתקיימת לעיתים מזומנות. בבגד ציצית מדובר במי שנמנע בקביעות מללובשו [כך ראיתי בשם הגרי"ש אלישיב], ומחמת שבעצם אין קשוי ללובשו.