ריבית בעיגול אגורות והצמדה

שאלה:

שלום וברכה,
שאלותי: 1. אני חייב למישהו 12.35 שקל,האם אפשר להחזיר 12.40 שקל,ובכלל אם היה 12.31 גם אפשר להחזיר 12.40 או שצריך לעגל לסכום הקרוב. 2. האם יש איסור בהצמדת חוב למדד, השאלה כמובן רק על הצמדה ולא על ריבית. ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה,

1. אין אפשרות לשלם באגורות ולכן מעגלים את האגורות והמחיר נקבע לאחר שמעגלים ולכן 12.35 ש"ח נקרא 12.40. ומותר לשלם 12.40 ש"ח. אבל 12.31 מעגלים ל 12.40 ש"ח, ולכן צריך לשלם 12.30 ולא יותר. ותשלום מעבר לכך דינו כריבית שאסורה אפילו בפחות משווה פרוטה.

2. נחלקו הפוסקים האם הצמדה דינה כריבית. והמקובל להחמיר כדעת החזו"א שגם כיום הצמדה יש לו דין ריבית ואסור לשלם הצמדה.

בהצלחה.

מקורות:

2. ראה בספר נתיבות שלום סימן קסה באורך.