פיצויים למנקה שמביא פועלים אחרים

שאלה:

בבניין שאני גר היה מנקה שהתחיל כעצמאי ובשלב מסוים הפסיק לנקות בעצמו והביא סודנים שינקו הוא המשיך לקבל תשלום כמו בהתחלה השכנים מאוד לא היו מרוצים מהניקיון ואחרי תקופה שלא עבד בבניין בגלל שלא שילמו לו (מאחר ובתקופה זו הבינין לא היה מנוהל ולא היה כסף בקופה) הביאו השכנים מנקה חדש המנקה הישן מבקש פיצויים כמו עובד רגיל (לאמרות שעבד בשחור) השכנים טוענים שכיון שלא העסקנו אותו אלא הוא היה קבלן על הניקיון בבניין לא מגיע לו פיצויים כמו שלא צריך לשלם פיצויים לחברת מעליות שאנו נחליף כיון שהחברה סיפקה לנו שרותי מעלית וקבלה תמורה היא לא הייתה שכירה שלנו אלא אנחנו לקוחות שלה והוא הדין לגבי המנקה כיון שלא העסקנו אותו אלא הוא העסיק פועלים ושילם להם נחשב שאנחנו לקוחות שלא ולא המעסיקים שלו ולקוחות לא צריכים לשלם פיצויים לנותן השרות כשמפסיקים לצרוך ממנו את השרות שסיפק להם ולגבי השנים שעבד בעצמו גם פטורים מלשלם לו כיון שהוא עבר להיות קבלן ע"ד עצמו ולא ביקש רשות מהשכנים הרי שעבר מחוזה של עובד ומעסיק לחוזה שלנותן שרות ולקוחות (כמובן שאין שום חוזה כתוב) א"כ השכנים הפסיקו להעסיק אותו מהרגע שעבר להיות קבלן וכיון שעבר מעצמו הרי שלא נחשב שפטרנו אותו אלא שהוא עזב את העבודה מעצמו נשמח לדעת מה דעת הרב האם הדין עם המנקה או עם דירי הבינין יישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

אין סמכות למנקה להביא פועלים אחרים שלא מקובלים על הועד הבית. ואם הוא מביא פועלים אחרים הרי זה כדין שמתפטר מעצמו. ולכן כדאי להדגיש את הדברים ולומר לו שאתם לא מפטרים אותו אלא אתם מסכימים שהוא ימשיך לעבוד בעצמו, ואם הוא לא עובד בעצמו הרי זה כאילו התפטר מעצמו,.

בעובד בשחור אם הוא מתפטר מעצמו, לא זכאי לפיצויים כיון שלא מפרישים לו חודשית לפיצויים.

בהצלחה.