סחיטת תפוזים הקדושים בקדושת שביעית

שאלה:

האם סחיטת תפוזים שביעית מותרת?

תשובה:

שלום וברכה

מותר לסחוט תפוזים של שביעית, בשונה מפירות אחרים שאין לסוחטם וכל מקרה לגופו.

מקורות:

כך הורה החזון איש ויש בזה כמה טעמים וחילוקי דינים.

ראשית, יש הבדל בין סחיטת תפוח עץ, שם המיץ נחשב זיעה בעלמא והוא בחשיבות פחותה מהפרי, לבין סחיטת תפוז שכולו נסחט כולל חלקי הפרי [ואכן אסור לסננם!].

שנית, אלו פירות שהדרך לסוחטם, וזה שימוש ראוי ואיכותי עבורם ולא שימוש שאינו שכיח.

שלישית, בשונה מהתפוח עץ שהוא בטבעו קשיח ויש שינוי משמעותי בהפיכתו למיץ, התפוז כולו שקיקי מיץ והשינוי אינו גדול כל כך.

ראה בכל זה ס' השמיטה פרק ז הערה 3, חזון איש שביעית סי' כה ס"ק לב, סדר השביעית אות ט בשם החזון איש, מנחת שלמה סי' מו.