חששות מגזל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
2. מורה מהעבודה הביאה לי מטען ולא רצתה תשלום על כך . ראיתי שכתוב על המטען שהביאה שם אחר ולא השם שלה . אני לא יודעת מאיפה המטען שהביאה לי .יכולה להשתמש בו ללא חשש?
2. בזמן שעמדתי בתור לקנות משהו ,לקוחה הפילה קשים עטופים ( נראה לי 2 קשים)על הרצפה ולא הרימה ואז הגיעה המנקה וזרק אותם לפח. רציתי להרים אך בסוף לא הרמתי. לחשוש?
3. במידה ותלמיד שבר שלט כעונש חינוכי בשיתוף עם המנהל ניתן לבקש סכום סמלי ?
ביקשנו מתלמיד 10 שח .
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

1. אין צורך לחשוש מגזל, גם אם כתוב שם של אחר, יתכן ומסרו לה את זה, וכל עוד שלא ידוע שהיא גזלה אין צורך לחשוש.

2. לא הבנתי אם היא הפילה בכוונה או שלא בכוונה. אם הפילה בכוונה אין צורך להרים את הקשים. אם נפל לה שלא בכוונה לכתחילה היה צריך להודיע לה על כך, משום מצוות השבת אבדה. בדיעבד שלא הודעת אין מה לעשות.

3. מותר לקנוס את התלמיד בקנס סמלי כדי לחנך אותו להתנהגות ראויה.

בהצלחה.