שאלה:
אני משאירה כוס מים ליד המיטה של הבת שלי כדי שתוכל לשתות במשך הלילה, האם זה בעיה? תודה רבה
תשובה:
אף שמעיקר הדין אין חובה לחשוש לענין מים מגולים בזמנינו בלילה כיון שאין הנחשים מצויים, ודאי לא נעשה זאת לכתחילה. תשאירי שם בקבוק קטן וכך לא תכנסי לחשש זה שיש שהחמירו בו גם בזמנינו, וגם נוח יותר שלא ישפך…
מקורות:
מעיקר הדין אין צורך להקפיד על משקים מגולים בזמן הזה, למעט כוס של קידוש או הבדלה וכדומה, שמשום כבוד הברכה החמירו בזה. וכפי שפסק השולחן ערוך ביו”ד סי’ קטז סעיף א. אמנם, ידועה שיטת הגר”א שמחמיר בזה גם לזמנינו, וכן הביא הפתחי תשובה שם בשם השל”ה ששומר נפשו ירחק מזה, אבל העיקר להלכה אינו כך. ומכל מקום בכל מקרה של ספק וכדומה ודאי יש לסמוך על הכרעת השו”ע. ולכן, אף שבכף החיים שם אות ז’ הביא מדברי רבים מהפוסקים שיש לחשוש גם למשקה שהיה מגולה ביום בלי שראו אותו, לא נהגו להחמיר בזה אפילו לכתחילה אא”כ היה מגולה בלילה. כמו כן אם היה מכוסה באופן שנחש לא יכול להכנס, כגון קומקום חשמלי ויש מסננת לקומקום ולא ניתן להכניס לשם דבר, נראה שדינו כמכוסה כיון שנחש לא יכול להכנס לשם, אם אין מסננת, המקפיד בענין זה ישפוך את המים. וכן על זה הדרך.
דובר כאן רק על נושא הגילוי. לכאורה יש. גם חשש של שתיה לפני נט”י!
זה פחות נורא, כשקשה אפשר לקנח בשמיכה ולברך. כמובן לכתחילה יש ליטול ידים.
מנין המקור למשקה מגולה בלילה?
לכאורה דין גילוי נוהג בין ביום בין בלילה, יש ענין להחמיר בלילה דווקא?
אה בשמירת הגוף והנפש עמ' קכה מכמה אחרונים שעיקר ההקפדה בזמנינו היא רק בלילה, כך בשם הכף החיים , עצי העולה, תוספות ירושלים.
השאר תגובה