מונה חכם לחשמל בשבת

שאלה:

מה דין מונה חכם של חברת החשמל בשבת? הבנתי שגם פעולה קטנה כגון הורדת סיר מהפלטה משנה את קריאת המונה

תשובה:

שלום וברכה

המציאות שאתה מתאר שלפיה פעולה של האדם יוצרת שינוי ישיר במונה אינה מוכרת לי, באופן כללי כל הפעילות החשמלית בשבת נעשית מעצמה ואז אין לנו בעיה אם כך שהמונה מציין אותה. אנסה לברר אם המציאות שאתה מתאר אכן קיימת.

ועתה אני רואה שהמכון הטכנולוגי להלכה בעלון אספקלריא האחרון עמ' 19 נשאלו על כך, אולי גם אתה קראת את הדברים שם? ולדבריהם כל פעולה המותרת בשבת בהכרח גם אינה גורמת באופן ישיר על ידי האדם לשינוי במד החשמל, וכל פעולה שהיא מותרת מכל סיבה שהיא, אם משום שהיא עקיפה מאוד או שנעשית מעצמה, בלאו הכי גם לגבי המונה לא ניתן לייחס לאדם כל פעולה אסורה. ראה שם.