בישולי גויים – היהודי והגוי הדליקו כל אחד בצד אחר

שאלה:

שלום כאשר יש גרילר/ גלגל שווארמה או כל מכשיר אוכל גדול האם הדלקת האש ע"י יהודי בצד אחד בתוך המכשיר כאשר בצד אחר לעולם האוכל לא יכול להתבשל ע"י אותה אש שהדליק היהודי גוי יכול להוסיף ולהדליק אש באותו מכשיר לדעת הרמ"א?

תשובה:

ברמ"א הרי מדבר גם על זריקת קיסם או קצת חיתוי בגחלים שכל אלו מועילים. כמובן למנהג הספרדים כל זה אינו מועיל.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות מאכלי עובדי כוכבים סימן קיג סעיף ז

אין שגירת (פי' הבערה. ובערו והשיקו (יחזקאל לט, ט), תרגום ויהון שגרין) התנור מועלת אלא בפת, אבל בשאר המתבשלים אין שגירת התנור ולא הדלקת האש מעלה ומוריד, אלא ההנחה דווקא. לפיכך הרוצה לבשל במחבת בתנור של עובד כוכבים, צריך שיתן ישראל המחבת לתוך התנור, למקום הראוי להתבשל בו. הגה: ויש חולקין וסבירא להו דהדלקת האש או חיתוי בגחלים מהני לענין בישול כמו לענין פת, וכן נוהגין. (הגהות ש"ד ובארוך ובמרדכי פא"מ). ואפילו חיתוי בלא כוונה מהני ומועיל. וי"א דאפילו לא חיתה ישראל ולא השליך שם קיסם, רק שהכותית הדליקה האש מאש של ישראל, שרי (או"ה שם בשם מהר"ם).