שרט רכב שיש בו הרבה שריטות

שאלה:

אם הזקתי חפץ של אדם אבל למעשה לא ירד ערך החפץ האם אצטרך לשלם לו וא"כ לפי איזה אומדן?
והמקרה פגעתי ברכב בשריטה ממש קטנה והרכב עצמו מלא במכות ושריטות כך שהשריטה שאני עשיתי לא מעלה ולא מורידה מערכו?
יישר כוח!!!

תשובה:

שלום וברכה,

נהג שעשה שריטה ברכב שיש בו הרבה שריטות, והרכב כבר היה דרוש תיקון בלעדי השריטה, והשריטה שהוסיף לא מייקר את עלות התיקון – פטור המזיק מתשלומים. אם השריטה החמירה את הנזק וגרם שעלות התיקון תהיה יקרה יותר, חייב לשלם את החלק שהוסיף לנזק, ולא את כל עלות התיקון אלא מה שתוספת התיקון שגרם.

בהצלחה.

מקורות:

כתב החזו"א (ב"ק ו, ג) שבנזק שלא מקובל לתקן, המזיק לא צריך לשלם תיקון אלא משלם ירידת ערך, ואם אין גם עלות של ירידת ערך פטור המזיק. ולכן מזיק שלא החמיר בנזק ולא גרם לתוספת בהוצאות התיקון ולא הוריד את ערך הרכב – פטור המזיק.

מזיק חייב לשלם תיקון של הנזק, אם כבר היה נזק ברכב, והנזק הנוסף לא הוסיף עוד הוצאה לתקן את הנזק – פטור המזיק.

החזו"א (ב"ק ו, ג) סובר שנזק שלא מקובל להוציא הוצאה כדי לתקנ פטור המזיק מתשלום התיקון ועליו לשלם את ירידת הערך. ברכב ישן שלא מקובל להוציא הוצאה כדי לתקן את הנזק, לא צריך לשלם את תיקון הנזק אלא ישלם ירידת ערך. ואם השריטה לא גרמה לירידת ערך, פטור המזיק