בית כנסת שכרך ספר של אדם פרטי בטעות

שאלה:

בטעות הספר שלי זוהה ע"י גבאי בית הכנסת כאחד מהספרים של הביה"כ. בעקבות הטעות הלך וכרך הספר. השאלה היא האם יש דין נהנה/יורד במי שנתן הנאה לחבירו בלי כוונה. שאלה נוסף- במקרה שיש דין נהנה, האם צריכים לשלם אם באמת הכריכה זה לא דבר שהייתי רוצה כי זה גורם לקושי לפתוח הספר לגמרי וזה לא ספר של שימוש יומי כך שאין חשש שהספר יתקלקל בלי כריכה.

תשובה:

שלום וברכה,

דין נהנה שייך גם במקרה שעשה בלי כוונה, ולכן הגבאי שכרך לך ספר ללא כוונה אם אתה נהנה מהכריכה אתה חייב לשלם מדין נהנה. אם מדובר בספר ביתי שלא משתמשים בקביעות והיה עדיף לך שלא יכרכו את הספר, אין חיוב תשלומי נהנה ואתה לא צריך לשלם כלל.

בהצלחה.

מקורות:

דין נהנה שייך גם אם עשה פעולה בשוגג, כמו שמצאנו בגמרא ב"ק נה, ב נפלה לגינה ונהנית משלמת מה שנהנית.