במה לא מועילה מחילת האב

שלום מורי ורבי

באיזה עוד דברים בעניין מורא וכיבוד אב ואם אין מחילה מצד ההורים לגבי היחס של הילדים כלפיהם..? לדגומא – אסור לאבא למחול לבנו שיקלל אותו.. לבני עדות המזרח

תשובה:

שלום רב.

באופן כללי מחילת האב מועילה רק לעניני כבוד ולא לעניני מורא האב וכמו כן אין מחילה מועילה על האסור של מכה-אביו, או מקלל-אביו, להכות את אביו או לקללו, כשמוחל לו על כך. ואין האב יכול למחול לבנו לומר לו דברי חירופים וגידופים, שאין מחילתו מועלת אלא למחול על כבודו, כגון שלא יעמוד הבן מפניו, אבל לא על בזיונו.

וכן מצינו במזיגת הכוס אמרו שאם האב בן תורה לא יקבל הבן ממנו, שלא תחלש דעתו, שכיון שהוא חכם יש לחוש שפעמים תהא לו חלישות הדעת בזה, ואין לו לזלזל בכבודו, שמא תחלש דעתו.

מקורות:

ספר חסידים שלט, לענין מחילה על הכאה ר' גמרא סנהדרין פד,ב ובדק הבית יו"ד סי' של"ד בשם הריב"ש. לענין מזיגת הכוס גמרא קידושין לא,ב ושולחן ערוך סי' ר"מ סעיף כ"ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב
    אין המחילה מועילה כאשר הבן מקלל את אביו, האם הקב"ה ימחול למקלל שקילל במילה אחת את אביו בזמן כעס ולחץ שהיה בין שניהם באותו הזמן ?

    תודה מראש היו ברוכים לה'