שאלה:
שלום וברכה
אני דייר בקומה ראשונה בבנין משותף ומעלי 3 דיירים, לי יש צנרת ביוב פרטית לא קשורה לשאר הדיירים, הצנרת של הדיירים מעלי עוברת דרך ביתי, מה שקורה שברגע שיש סתימה בצנרת של שאר השכנים זה עולה אצלי בדירה ולפעמים גם אצל השכן מעלי מה שגורם לגשם מי ביוב אצלי בבית.
השאלות:
1. מי מחוייב להזמין אינסטלטור ולטפל בסתימה?
2. מי צריך לשלם עבור התיקון, האם גם הדייר בקומה ראשונה צריך להשתתף?
3. במידה והדיירים מזניחים את הטיפול (כי להם זה לא מפריע) ורבים בניהם מי יטפל בזה והדייר בקומה ראשונה הזמין אינסטלטור האם יכול לגבות גם דמי טיפול?
4. האם מותר לדייר קומה ראשונה לסגור את הברזים או להזיק להם של הדיירים שלא ישתמשו במים?
5. האם הדיירים מחויבים לשלם עבור נזק ועוגמת נפש שנגרם כתוצאה מהסתימה?
6. ועוד שאלה, האם מותר לדייר קומה ראשונה לגדור את החצר שאינה בשימוש ע"י שאר הדיירים וכן לרצף את החצר ומה הדין במקום שמסתובבים אנשים מפוקפקים ברחוב האם מוצר לנעול את החצר?
תודה רבה
תשובה:
שלום וברכה,
מעיקר הדין בכל קלקול ברכוש משותף חייבים כל הדיירים לשאת בהוצאות התיקון. מותר לך גם לסגור את הברזים כדי שהמים לא יזיקו אותך, ואז אסור להם לפתוח את הברזים משום שבכך הם מביאים עליך את הנזק.
לפי הלכה אין תשלום על העוגמת נפש.
מותר לדייר בקומה ראשונה לרצף את הקרקע המשותפת וגם לגדור אם יש אפשרות כניסה לשאר הדיירים. אבל אסור לו לספח לעצמו את הרכוש המשותף, ללא רשות מפורשת.
בהצלחה.