האם מותר לנגן או לדבר בין הברכות בחופה

שאלה:

שלום הרב,
יש לי 2 שאלות בנוגע לדיני חופה –
1. האם מותר לחתן ולכלה לדבר ביניהם בין ברכה לברכה ב7 ברכות שבחופה ? והאם מותר לשיר עם הלהקה שמנגנת שירי קדושה בין לבין?
אם לא, האם יש מקום להקל במקרים מסויימים?
2. לגבי המנהג של עטיפת החתן והכלה בטלית לאחר התעטפות החתן , מה המקור של המנהג הנ"ל ?

תשובה:

שלום רב,

1. אסור לדבר באמצע השבע ברכות. יש נידון בפוסקים בכלל אם מותר לחלק את הברכות לכמה אנשים משום ההפסק ביניהם שהרי יש בין הברכות שלא פותחים בברוך משום שהם ברכות וסמוכות לחברתן, ראה בשו"ת הר צבי או"ח ח"א סי' מד שצידד שלא לחלק את הברכות לכמה אנשים. אמנם היום נוהגים שכן לחלק את הברכות ראה בהרחבה בשו"ת ציץ אליעזר ח"ו סי' ב' סק"א. אבל ברור שאין לדבר וגם לנגן בין הברכות בפרט בין ברכת אשר יצר ושמח תשמח ושוש תשיש שאלו ממש סמוכות לחברתן.

2. הראשונים והאחרונים דנים מהו ההגדרה של חופה וישנם כמה שיטות, שאנו מנסים לעשות את כולם. א' מהם הובא בבית יוסף סי' סב שחופה הכוונה היא שחופין ראשיהן בעת הברכה. ראה שם וז"ל: כתוב בארחות חיים (הלכות כתובות סי' ד) בשם העיטור (ח"ב שער השני ברכת חתנים חלק השני) חופה הוא שמוסרה האב ומכניסה בבית שיש בו חידוש כגון סדינין המצויירין שקורין קורטיני"ש ויש עושים סוכה מוורדים או מהדס ובה מתייחדים שניהם שקורין טאלמ"ו בלע"ז והאומר חופה הוא סודר שחופין בו ראשיהם בשעת הברכה לאו מילתא היא מדגרסינן בסוכה (כה:) [וליחדו בחופה] ירושלמי (כתובות פ"ד ה"ז) עד שיכנס לחופה ש"מ מקום מיוחד כעין כילה שיושבים שניהם עם השושבינין היא חופה ובירושלמי בסוכה אלו הן חופות חתנים סדינים המצויירים וכו". לכן יש המעדיפים לעשות גם את השיטה הזו.