להציע את עצמו לתפקיד תפוס

שאלה:

שלום וברכה
אשתי כיום עובדת בבית ספר לבנות בעלות צרכים מיוחדים.
כל בוקר, יש הסעה שמביאה את הבנות לבית ספר בליווי מלווה.
אשתי הייתה רוצה להוסיף על עבודתה את התפקיד של ליווי בהסעה. כעת, יש בחור שממונה על התפקיד אבל היא יודעת שאם היא תציע את עצמה, יתכן מאוד שיעדיפו אותה למלאות תפקיד זה מכיוון שהיא עובדת בבית ספר עצמו. האם מותר/ראוי שהיא תציע את עצמה לעבודה הזאת בידוע ש(יתכן מאוד)יסירו את הבחור מתפקידו ?
אני מדגיש שהתפקיד של הליווי לא קשור לבית ספר, אלא לעירייה שמממנת מלווים.
(יתכן שימצאו לו ליווי אחר אבל איננו יודעים).

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לעובד להציע את עצמו למקום עבודה כאשר יודע שיש אדם אחר שעובד, ובהצעה שלו יסולק העובד וייקחו אותו. איסור זה נקרא "עני המהפך בחררה ובא אחר ונטלה נקרא רשע". ומאחר ויודע לכם שיש עובד קבוע ויש חשש שההצעה שלכם תגרום שיסלקו אותו ויכניסו אותכם אסור לכם לעשות כן.

אם הם יפנו אליכם ויציעו לכם את העבודה מותר לכם לקבל, אבל לכם אסור להציע את עצמכם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רלז ס"ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על המשוב
    האם לא עסקינן כאן בדבר שאינו מצוי ? שהרי בחיפוש תפקיד של ליווי, רק ההסעה הזאת ספציפית מתאימה לאשתי כי היא נוסעת לבית ספר שלה
    והאם הוא הדין למרות שידוע שהיא תתאים יותר ממנו לתפקיד מכיון שהיא עובדת בבית ספר ומכירה את הבנות, וזה יהיה לתועלת הבנות ?

    וכן, האם ה"ה למקרא שבו היא לא מציעה את עצמה בפירוש לתפקיד זה, אלא שהיא רק תגיד שהיא מחפשת תפקיד של ליווי ליעד הזה והם יחליטו ? גם שהדבר אינו בטוח שיסלקו אותו.

  2. העבודה היא מצויה אלא לה אישית זה לא מצוי עבודה כזו שיש בה נחות של שניהם ביחד, ולכן אין את ההיתר של אינו מצוי כהפקר.
    אם היא אומרת להם שהיא מחפשת עבודה בליווי הרי זה כמסלקת את העובד הקודם. אם היא מפרסמת את עצמה והם ישמעו על כך מבלי שהיא תשלח להודיע להם, מותר אבל לספר להם – אסור.