לתרומות לחץ כאן

ברכה על מזוזה לאחר בדיקתה

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה,

1. האם צריך לברך על מזוזה לאחר שהוצאתי את הקלף שלה לבדיקה, ועכשיו אני מכניס אותו לבית מזוזה?

הבית מזוזה נשאר על המשקוף, הכוונה שרק את הקלף אני מוציא ומחזיר לאחר בדיקה.

2. האם בדיעבד יוצאים ידי חובה בקביעת מזוזה חדשה ללא ברכה?

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

זה שהבית מזוזה נשאר אינו מוסיף כלום. באופן עקרוני כאשר מוציאים ומכניסים שוב את המזוזה באותו היום ומקפידים להכניס כל מזוזה למקומה הקודם ולא מחליפים בין החדרים, אין צורך לברך שוב, וכך ראוי לעשות, כלומר יש לתאם עם המגיה מתי הוא פנוי ורק אז להוציא ולתת לו שיבדוק ומיד יחזיר. אמנם אם מוציאים ומכניסים ביום אחר, יש לברך שוב.

ברכות לא מעכבות בקיום המצוה.

מקורות:

על כך שזה תלוי מתי מחזירים, ראה פתחי תשובה (שם סי’ רפט סק”א) שהביא מכמה אחרונים שהסתפקו באדם שמוריד את המזוזה לצורך בדיקה אם חייב ברכה כשהוא מחזיר אותה. ולמעשה כתב כי אם הוא מחזיר אותה מיד אין צורך לברך. ובערוך השולחן שם כתב כי כל עוד הוא מחזיר אותה באותו יום, אין צורך לברך. ונראה שלא השקיעה קובעת כאן אלא מה שאנשים מתייחסים לכך כבר כיום חדש, כלומר למחרת בבוקר.

על כך שבהחלפת מזוזה ממקום למקום ולא מחזירים אותה מזוזה מברכים שוב, ראה ס' האשכול [אלבק עמ' 195] והביאור על פי הרמ"א סי' ח סעי' יד, וכן נראה בביאור הלכה סו"ס כה, וראה מהר"ם שיק יו"ד סי' רפה ודעת קדושים רפט ד ושבט הלוי ח"ב סי' קנח. אמנם בשו"ת מהרש"ג ח"א יו"ד סי' נז כתב שזה תלוי במחלוקת הבית מאיר והמגן אברהם ביוצא לסוכת חברו אם מברך עליה, אמנם יש שחילקו שכן שם החיוב הוא בגברא והוא מקיים את מעשה ישיבתו בשתי הסוכות כאחת, משא"כ כאן שכל מזוזה היא מעשה מצוה חדש.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל