בירך שהכל על פרי העץ – האם פוטר גם פרי אחר?

שאלה:

האם אחד שבירך בטעות בורא מיני מזונות או שהכל על פרי פטר גם כן שאר פירות כגון שבירך בטעות מזונות על תפוח האם פטר גם שקדים

תשובה:

שלום וברכה

אם היתה כוונה מפורשת לפטור את השקדים נחלקו בזה הדעות [כיון שכבר היה לברכה על מה לחול, על התפוח עץ], וספק ברכות להקל, אבל אם לא היתה כוונה כזו מפורשת ודאי לא פטר את השקדים.

מקורות:

משנה ברורה סימן רו ס"ק ח – י

(ח) לפניו – נקט לפניו לרבותא דאפילו היה לפניו פה"ע כשבירך לא נפטר ממילא אא"כ נתכוין בהדיא לפטור אבל באמת היכי דנתכוין בהדיא לפטרו מהני אפילו לא היו לפניו פרי העץ כשבירך:

(ט) פרי האדמה ופה"ע – וכן אם היה לפניו דבר שברכתו שהכל ודבר שברכתו פה"א ונתכוין בשהכל לפטור גם המין השני יצא בדיעבד:

(י) יצא – ועיין בשע"ת דיש חולקין ע"ז וס"ל שאפילו נתכוין לפטור את פה"ע המונח לפניו לא יצא וצריך לחזור ולברך בורא פרי העץ וברכת בורא פה"א לא היתה לבטלה דנתקיימה על פרי האדמה לבד ומ"מ מסיק דבדיעבד אין לחזור ולברך וכדעת השו"ע דספק ברכות להקל ויותר טוב להיות נמלך שלא לאכול מיד הפרי העץ אלא לאחר זמן ויחזור ויברך עליהן: