מעשרות מאומד / לעשר באופן מדוייק

שאלה:

האם נותנים הרבה צדקה יותר מחומש האם החומש נחשב או שצריך להפריש בדיוק

תשובה:

לכתחילה יש להפריש בדיוק ואת השאר לתת אחר כך, אבל זה לא מעכב.

מקורות:

אף מי שנותן יותר ממעשר, עדיף שיפריש תחילה מעשר במדויק ((כן כתב בשו”ת חוות יאיר סי’ רלד בהגה”ה שאף במעשר כספים נאמר במשנה באבות פ”א משנה טז ‘ואל תרבה לעשר אומדות’, ומביא מה שכתב התוספות יום טוב שם שאפילו פעם אחת אסור לעשר מאומד, והלשון ‘ואל תרבה’ הוא שלא ירבה על השיעור על ידי שיעשר מאומד. אמנם הפתחי תשובה בסי’ רמט סוף סק”ב מביא בשם ספר משנת חכמים שסובר שאפשר להפריש מעשר כספים מאומד. ואפשר שהמשנת חכמים אזיל לשיטתו שמעשר כספים אינו אלא מנהג ולכן לא שייך בו האיסור לעשר אומדות, אבל החוות יאיר, אף שהוא סובר שמעשר כספים הוא שיעור בהלכות צדקה, מכל מקום, מהלכות צדקה שהשיעור יהיה בדיוק.)), ולאחר מכן יוסיף ((כן כתב בשו”ת אבקת רוכל סי’ ג וז”ל: “כי צריך בתחלה כדי שיהיה מותר לנסות השי”ת בו ושיזכה בזה למעלת העושר שיעשה חשבון מכל אשר יש לו גם מהקרן ומכל עשרה יפריש אחד לא פחות ולא יותר ואם ישאר איזה מותר שאינו מגיע לחשבון עשרה יניחנו בכיס לבדו ולא יערבנו עם השאר”, (הבית יוסף חתום שם על תשובה זו, אבל הכנסת הגדולה בסי’ רמט מביא אותה תשובה בשם מהר”ר מתתיה טריויש. החיד”א בברכי יוסף הסתפק מי כתב תשובה זו, ובספר מחזיק ברכה כתב שאין ראיה ממה שנדפס על שם הבית יוסף, שהמדפיסים היו רגילים לזייף). וכן מבואר בספר אהבת חסד שמובא בהערה הבאה. עוד מביא האהבת חסד בשם ספר הקרניים לרבי אהרן מקרדיאה שיש סגולה מיוחדת למי שמעשר בדיוק, שאלף וחמש מאות וארבעים (גימטריא של ‘עשר תעשר’) רקיעים ניזונים בזכות המעשר ומשפיעים ברכה על הנותן.)). וכן אם נוהג לתת חומש, עדיף שיתן פעמיים מעשר, שעל ידי זה מביא ברכה לעצמו ((כן כתב האהבת חסד פרק יט סעיף ג בהג”ה שמזה שדין חומש נלמד מהפסוק ‘עשר אעשרנו’ משמע שיש ליתן פעמיים מעשר ולא חומש בבת אחת. ומביא שם שחומש מן הרווחים הוא כנגד תרומות ומעשרות, שתרומה היא אחד מחמישים וביחד עם שתי המעשרות הוא מעט יותר מחומש (20.62%). וצריך עיון שבפתחי תשובה סי’ רמט סק”א מביא בשם שו”ת נודע ביהודה קמא יו”ד סי’ עג שאפשר לרשום כל מה שנותן לצדקה, ולחשב פעם או פעמיים בשנה את הכנסותיו ואת הצדקה שנתן, ואם חסר לחשבון המעשרות ישלים, וכן כתב האהבת חסד עצמו בפרק יח סעיף ב. ולכאורה יש לעיין, שהרי אינו נותן מעשר בבת אחת, ולפי האהבת חסד צריך שיהיה הפרשה של מעשר. וצריך לומר שבאמת מעצם דין מעשר אין חיוב להפריש בבת אחת, אלא שכדי לזכות לכל המעלות שיש במעשר יש להפריש בבת אחת, ומי שנוהג בדרך שכתב הנודע ביהודה, אין לו מעלה זו.