נתינת אוכל למי שאינו מברך

שאלה:

שלום

במקום העבודה שבו אוכלים ביחד לרוב.
מה לעשות בסיטואציה שכאשר יש דברי מאכל שבשביל הנימוס ודרך ארץ, רוצים להציע אותם לאנשים אחרים אבל הם לא מברכים. (יש כאלו שיברכו אם אבקש/אדחף אותם לזה).

אני יכול לא להציע את דברי המאכל לאחרים, אבל ברור לי שאם הייתי מציע הם לא בהכרח היו מסרבים.
וגם שכמעט תמיד הם מציעים לי את דברי המאכל שלהם.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר זה לא בהכרח מתבקש ואין בעיה של חשש איבה, בודאי אין להציע להם מאכל כשיש חשש שלא יברכו, אבל אם זה יגרום איבה ושיסתכלו על הדתיים ב"עין עקומה"… יש להציע להם ולומר בוא יוסי תעשה ברכה… ואם יברך יברך.

שבת שלום וחנוכה שמח.

מקורות:

ראה שו"ת מנחת שלמה ח"א סי' לה, וכדבריו בשו"ת שבט הלוי ח"ד סי' יז ובח"ב סי' קלח, וע"ע שו"ת שבט הקהתי ח"ד סי' שכט.