האיסור להיות כעורך דין וללמד איך לנצח הדין

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

אחד שבא שואל בתמימות כבוד הרב תעזור אותי ומספר דין שיש עם אחר, וכמובן אסור לקחת מה שאומר האמת ללא שמיעת בעל דינו, אף שחוץ מן בית דין ורק אם יש טעם במה שאומר חץיש לחושש לדבריו שאכן אמת.

מ"מ מבקש עזרה והענין מפריע לו ומן צד ואהבת לרעך כמוך, האם יהיה בזה להיות כעורך דין של ערכאות אם רק ישאל אותו כאשר שומע דבריו והוא לא מרגיש על מה יכול לשאולו, ו לומר מה תענה על זה וזה וכו' כלומר אתה לא אומר לו עונה כך וכך אבל אם פיקח הוא ילמד מדבריך איך לטעון.

הדבר הזה קשה שאף שנגיד אתה מבין שהוא נשמע כהנכון בדיון שאתה לא יכול לעזור אותו כל כך.

להיות טוען על פי הלכה במה שנותר קשה, וצריך הרב לדעת להיות ללא נגיעות.

נכון הוא לעזור אותו לסדר טענותיו אבל בלי להגיד לו מה לומר כדי שינצח, שהמטרה היא דין אמת לאמיתו ולא לעשות טובה לידידים ולקלקל האמת חלילה.

נשמח לקבל בירור.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אתה הרי לא הדיין, וגם לא מופיע בפני בית הדין, אתה סתם ידיד או רב שמנסה לסייע לאדם, לך מותר לדבר איתו מחוץ לבית הדין, כמובן תוך חתירה לאמת המוחלטת, לברר איתו מה באמת היה ומה באמת נכון על פי דין לטעון, וזה בסדר גמור. ללמד אותו לשקר זה בודאי אסור וגם סיוע בגזל חלילה.