השקעות במטבעות דיגיטליים

שאלה:

היי, אני תוהה האם סטייקינג בבורסאות של מטבעות דיגיטליים הם כשרים? והאם זה נחשב להלוואה בריבית.
שאלה שנייה היא האם זה כשר לשים מטבעות דיגיטליים בתוך חיסכון בבורסאות מחו"ל שמאפשרות את האופציה? האם זה כשר כמו חיסכון בבנק בישראל?

תשובה:

שלום וברכה,

הריבית בסטיינקינג לא שייך בו איסור ריבית, כיון שאין כאן הלוואה עם ריבית, אלא זה כמו חסכון שערך המטבעות מתייקרות, וזה רק סוג של השקעה שמרוויח כסף. והם קוראים לזה ריבית משום שיש כאן רווח, אבל לפי הלכה אין כאן הלוואה ולא ריבית.

ברכישת אופציות אין כל חשש איסור, כיון שנחשב שקונה כעת קניה גמורה של האופציה/ הזכות לקנות את אותה מניה ולכן אין בעיה של ריבית, וזה גם מוכח מעצם העיסקא, כי אין יחס של ריבית כלל בין דמי הפרמיה, לרווח שמרויח אם המדד עולה, וכן גם יכול להפסיד את כל כספו אם המדד לא יעלה ולכן מותר גם חוזים על המדד או עסקאות החלף וכדו'.

והנה מצד אחר יש שנטו להחמיר בזה מצד אסמכתא [רק לפי השו"ע, דלדעת הרמ"א בלא"ה אין בעיה בזה כמבואר בחו"מ סר"ז], אמנם מסקנת האחרונים להקל בזה הן מצד שהיום יש לזה יחס של מסחר לכל דבר, והן מצד שמה שנהגו לעשותו כמו שחל קנינית [סיטומתא], כך ג"כ אין בו משום אסמכתא, וכמש"כ תוס' ב"מ סו. וכ"ד רוב ככל הפוסקים.

בהצלחה.